Nästa artikel
Volvos siffror visar: Så mycket renare är elbilen
Nyheter

Volvos siffror visar: Så mycket renare är elbilen

Publicerad 2 november 2021
En bensindriven Volvo XC40 släpper ut 70 procent mer än elbilen C40. Även om elbilen laddas med smutsig el är den renare – men då minskar gapet betydligt, enligt nya siffror från Volvo.

Elbilar släpper ut mer koldioxid än vanliga bensin- och dieselbilar när de tillverkas. Men elbilen kan ganska snabbt ”köra in” skillnaden, har flera vetenskapliga studier slagit fast de senaste åren.

Med hjälp av en så kallad livscykelanalys går att se hur höga utsläppen blir från olika bilmodeller inte bara under körning, utan också inräknat tillverkning och återvinning. Det ger en mer komplett bild av utsläppen.

Volvo har tidigare släppt en rapport som visar utsläppen från både tillverkning, körning och återvinning av elbilen XC40 Recharge. Det har även Polestar gjort, och nu kommer en liknande rapport för Volvo C40 Recharge.

Rapporten visar att elbilen Volvo C40 släpper ut drygt hälften så mycket – 27 ton koldioxidekvivalenter – under sin livstid om den laddas med förnybar el jämfört med en bensindriven XC40 som släpper ut 59 ton.

Med ”smutsigare” el från fossila bränslen minskar gapet betydligt. Då släpper elbilen ut 50 ton koldioxidekvivalenter, men är alltså fortfarande något renare än bensinbilen. Volvos har räknat med en livslängd på 20 000 mil.

Volvo vill ha hjälp från regeringar och energibolag att bygga snabbladdare för elbilar.

Volvochefen Håkan Samuelsson vill att andra hjälper till att bygga snabbladdare för elbilar och investerar i förnybar energi för att utsläppen ska kunna kapas ytterligare.

– Vi har gjort ett medvetet strategiskt val att bli en helelektrisk biltillverkare och ledare inom branschen, men vi kan inte ställa om till att bli klimatneutrala på egen hand, säger han.

Volvo ska börja testa fossilfritt stål från SSAB och de batteripaket som levereras till elbilarna ska helt tillverkas med förnybar el.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 3 november 2021 J.L skrev: Om man tänker…
  • 3 november 2021 Om man tänker ytterligare…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.