Nästa artikel
Volvo testar ny teknik - se video
Nyheter

Volvo testar ny teknik - se video

Publicerad 12 oktober 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Den senaste tiden har en maskerad Volvo S60 rullat på Köpenhamns gator för att testa ny säkerhetsteknik. Volvo menar att tekniken är "banbrytande". Se video och bilder.
Inte förrän nästa år introduceras nya Volvo S60. Men under den senaste tiden har en maskerad prototyp av sportsedanen synts till i Köpenhamn.

"Banbrytande teknik"
Syftet har varit att testa den nya säkerhetstekniken som kan upptäcka fotgängare som kliver ut framför bilen och bromsa automatiskt - och därmed undvika olyckor. Tekniken kallas "Collision warning with full auto brake" och "Pedestrian detection" och är enligt Volvo både "banbrytande" och branschledande.

Volvo har arbetat med systemet i tio år och genomfört omfattande testkörningar.

- Totalt har vi nu samlat in data från mer än en halv miljon körda kilometer. Vi har också möjlighet att använda all denna information från verklig trafik för att göra avancerade datorsimuleringar, säger Thomas Broberg, säkerhetsexpert vid Volvo Personvagnar.

Nästa steg i utvecklingen

Säkerhetsfunktionerna i detta system ser Volvo som nästa steg i utvecklingen av teknik som upptäcker farliga situationer och assisterar föraren för att undvika kollisioner.

- Nu tar vi ett jättekliv framåt med en teknik som även hjälper till att skydda oskyddade trafikanter. Vi går dessutom från femtioprocentlig till full automatisk bromskraft. Vad vi vet har ingen av våra konkurrenter kommit lika långt på det här området, säger Thomas Broberg.

Radar och kamera
Med en radarenhet i bilens grill, en kamera vid innerbackspegeln och en central styrenhet läser systemet av vägen framför bilen. Medan radarn upptäcker föremål och beräknar avstånd avgör kameran vilken typ av föremål det är.

Vid en farlig situation ges först en ljudvarning samt ett blinkande ljus. Om föraren inte reagerar aktiveras bilens bromskraft.

- Den här tekniken hjälper oss ta ett viktigt steg mot vår vision att utveckla bilar som inte ska krocka. Vårt mål för år 2020 är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en Volvobil, säger Thomas Broberg.

Minskad kollisionshastighet
Volvo menar att målet med den nya tekniken är att hjälpa föraren undvika kollisioner om hastigheten är under 25 kilometer i timmen.

- Om bilen kör fortare än så handlar det om att sänka kollisionshastigheten så mycket som möjligt. I de flesta fall kan vi minska kollisionskraften med cirka 75 procent. Andelen fortgängare som omkommer är stor och kan vi minska risken att dödas med 20 procent kommer tekniken att få stor betydelse, säger Thomas Broberg.

- I vissa situationer han vi få ned antalet dödade med upp till 85 procent, säger Thomas Broberg.

Film:


DISKUTERA: "Banbrytande" enligt Volvo, vad tycker du?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-10-12 14:16
kim (ej verifierad)

Gott att se och höra, Svensk fordonsindustri har återigen fått på sig ledartröjan! Det är bra både för trafiksäkferhet som för arbetstillfällena dvs skattekronorna bli kvar i landet som ger oss alla välfärd. Hoppas bara att bilköparna köper Volvo och SAAB bilar så att vi kan fortsätta utveckla den svenska välfärden och vår egen fordonsindustri.

#2 • Uppdaterat: 2009-10-12 18:57
Roy (ej verifierad)

Visst har Volvo hållit sig väl framme genom åren beträffande säkerhetsutrustning, men Saab har varit det innovativa företaget med kluriga idéer - och mycket god säkerhet.
Nu verkar det som att Vovlo tagit över som det innovativa företaget - eller kan Saab ha några (GM-strypta) idéer i bakfickan?
Hur som helst är det här, naturligtvis, en strålande uppfinning!

#3 • Uppdaterat: 2009-10-14 08:51
Per_K (ej verifierad)

Det här är ett system som är så bra att det borde bli obligatoriskt på alla nya bilar. Heder åt Volvo!
Hoppas att de kommande ägarna förvaltar den innoviativa och säkerhetsinriktade kultur som ännu finns hos Saab och Volvo.
Vilka andra tillverkare kan uppvisa en så konsekvent inriktning på säkerhet under årens lopp. Sedan drygt 10 år har samtliga Saab- och Volvomodeller bra skydd mot pisksnärtskador, som är den vanligaste skadetypen vid bilolyckor. Än idag säljs det faktiskt nya bilar utan detta viktiga skydd!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.