Nästa artikel
Volvo kör om Toyota – hyllas i ny utsläppsrapport
Nyheter

Volvo kör om Toyota – hyllas i ny utsläppsrapport

Publicerad 28 oktober 2020
Toyota har svårt att sänka utsläppen trots hybridtekniken, visar en ny rapport. Där hyllas Volvoägaren Geely för utsläppssänkningen.

I början av året var det många biltillverkare som låg riktigt illa till när det gäller EU:s nya utsläppskrav. Men nu ser siffrorna betydligt bättre ut, enligt en granskning som analysföretaget Jato Dynamics gjort.

Biltillverkarna i Europa ligger nu bara 6,5 gram per kilometer över det kombinerade utsläppsmålet.

Det beror dels på att de flesta stora märken nu lanserat någon form av elbil eller laddhybrid, och dels på en mängd olika undantag som gör att tillverkarna kan slinka undan. Bland annat får tillverkare som bygger tunga bilar ett särskilt undantag, och de tillverkare som inte klarar kraven kan betala för att få ”åka snålskuts” på bilmärken som lyckats bättre med att sänka utsläppen.

Läs också: Volvos smarta trix – tunga suvarna klarar utsläppskraven

Toyota har länge legat i framkant när det gäller utsläpp och därmed har den japanska jättekoncernen också haft en mycket bra position när det gäller EU:s utsläppskrav för att slippa böter. Så är det fortfarande, men nu har även många andra bilmärken kommit ifatt.

Faktum är att Volvoägaren Geely ser ut att klara utsläppskraven med fyra månader kvar innan deadline. Nästan fyra av tio bilar som Geely levererat mellan januari och augusti var elektrifierade och Geely ligger därmed riktigt bra till trots att försäljningen till stor del fortfarande består av tunga suvar med förbränningsmotorer.

Även BMW ligger bra till, men hybridpionjären Toyota verkar ha avstannat när det gäller att sänka utsläppen. Toyota ligger visserligen bara 2,2 gram över utsläppsgränsen men utsläppen minskar inte trots att försäljningen till två tredjedelar har bestått av hybridbilar under tre års tid.

”Toyotas helt eldrivna bilar har också tagit lång tid på sig lansera elbilar i Europa”, skriver Jato.

Hos konkurrenten Hyundai och Kia står hybridbilar för bara åtta procent av försäljningen jämfört med 65 procent hos Toyota. Men Hyundai och Kia har å andra sidan sålt åtta procent elbilar och liggger därmed bättre till än Toyota.

Läs också: Biltillverkarna som klarar tuffa utsläppskraven redan nu

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-10-28 07:15
VS

Om 10 år kommer vi minnas ”The Toyota moment”.

#2 • 2020-10-28 07:21
KF93

Anledningen till detta är för att Mazda ingår i Toyotas siffror.

#3 • 2020-10-28 07:39
LC4ever

"Bland annat får tillverkare som bygger tunga bilar ett särskilt undantag" VARFÖR????
Borde inte målet vara att bygga lättare bilar?

#4 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Så klart att de klarar målen då Angela Merkel fixar tillkrånglade räknemetoder som inte missgynnar landets biltillverkare av tunga bilar. Självklart rider Volvo på den vågen.
För att om verkliga utsläpp skulle avgöra detta så vore det något helt annat....

#5 • 2020-10-28 08:13
johnkommentar

XC90 T8, 49 g/co2/km och totalvikt upp mot 3 ton. Det är nåt allvarligt fel på mätmetoder och definitioner på "miljöbil"

#6 • 2020-10-28 08:16
Desmoholic

Volvo kommer alltid klara sig i bra i Sverige för om inte Volvo klarar kraven så justerar politikerna kraven. Snacka om guldsits för en biltillverkare...

#7 • 2020-10-28 08:25
Raphael

Batteribilar väger mer än andra, batterierna väger. Så det finns en logik bakom att ge rabatt till tyngre fordon, men det borde begränsas till 100% elbilar.

#8 • 2020-10-28 08:30
K_Klabbe

@Desmoholic, fast nu är det ju EUs utsläppsböter det pratas om. De har ju svenska politiker bara marginell påverkan på. Men det är nog ingen vidare politik att köra på i blindo. T.ex. om EU skulle komma överens om regler som över en natt sätter BMW, Audi, Mercedes och Volvo i konkurs så skulle nog rätt många inte vara så nöjda.

Sen tycker jag inte att det är helt fel att ge rabatt till tyngre fordon, även om det luktar lite av kompromiss. Så länge de verkliga utsläppen är låga. Däremot kan man tycka att det är för billigt att åka stor bil överlag.

#9 • 2020-10-28 09:23
Desmoholic

@Klabbe Högre vikt = högre förbrukning. Även om bilen körs 100% på el. Se bara på nya eldrivna XC40. Stor batteri på över 70kWh men kommer ändå bara 30mil (enligt provkörning här på sidan) på innan den ska laddas. Det går åt mer energi åt att kuska runt på en tyngre bil än en lättare oavsett vad energin kommer ifrån.

Klart vi inte ska sänka biltillverkarna totalt ( även om miljön knappast bryr sig om vilket) men nog har de fått mygla igenom sig diverse komplicerade regelverk tillräckligt, tycker du inte det?

#a • 2020-10-28 09:51
Tindritus

Toyotas hybrider går ju inte SÅ mycket billigare än en "vanlig" bil så fullt förståeligt att andra tillverkare kommer ikapp.
Driftsäkerheten är dock oslagbar, det märker man först när man ägt en Toyota och har haft möjligheten att jämföra med andra märken!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.