Nästa artikel
Volkswagens miss med värmepumpen kostar 200 miljoner
Nyheter

Volkswagens miss med värmepumpen kostar 200 miljoner

Publicerad 24 juni 2021 (uppdaterad 24 juni 2021)
69 000 bilägare som köpt en Volkswagen ID 3 eller ID 4 får kompensation efter ett felaktigt påstående.

Många nya elbilar och laddhybrider har en så kallad värmepump som kan värme upp batteriet och kupén vintertid. På så sätt kan bilen spara på batteriet och förlänga räckvidden i kallt väder.

I vissa länder har Volkswagen uppgett att värmepumpen i elbilarna ID 3 och ID 4 kan förlänga räckvidden med upp till 30 procent i ned till minus 25 grader. Det visade sig dock inte stämma. Dessutom har bilarna blivit effektivare än väntat vilket minskar värmepumpens fördel något.

Tidigare i juni kom beskedet att 56 000 tyska VW-ägare får dela på drygt 160 miljoner kronor i kompensation. Nu står det klart att även 13 000 norska VW-ägare får kompensation på 37 miljoner kronor, skriver Bilnytt. Kompensationen hamnar därmed på 2 850 kr per person eller totalt 197 miljoner kronor.

Sänker priset

Bilägare som får kompensation har betalt extra för värmepumpen. Den kostade då drygt 13 000 kr extra. Sedan dess har Volkswagen sänkt priset till drygt 10 000 kr.

– Det handlar om att man från fabrikens sida under en period var oprecis när det gäller värmepumpens fördel jämfört med bilar utan utan värmepump, säger Anita Svanes, kommunikationschef för den norska VW-importören, till sajten.

På den svenska marknaden är värmepumpar inte ett tillval utan ingår i standardutrustningen på ID 3 och ID 4. Det är fortfarande oklart om det blir någon kompensation för svenska VW-ägare.

– Det är under diskussion. Det är ännu inte fastslaget hur vi ska göra, har Volkswagens svenska informationschef Marcus Thomasfolk tidigare sagt.

Under torsdagen bekräftade Volkswagen för Vi Bilägare att även svenska bilägare ska få kompensation, men det är oklart hur mycket.

– Vi jobbar just nu med denna fråga men även vi kommer att kompensera. Då det är många bilar som är antingen tjänstebilar eller privatleasade så behöver vi hitta en fungerande form för kompensationen, säger Marcus Thomasfolk.

Läs gärna mer om Volkswagens påståenden om värmepumpen här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 24 juni 2021 Ägarna gick på pumpen, eller…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.