Nästa artikel
Volkswagen ID 3 blir dyrare i Norge – oklart läge i Sverige
Nyheter

Volkswagen ID 3 blir dyrare i Norge – oklart läge i Sverige

Publicerad 20 maj 2020
Volkswagen justerar upp priset för elbilen ID 3 med sju procent för norska köpare. "Exakt hur det kan påverka svenska priser får vi återkomma till", säger Volkswagens svenska informationschef.

Många är nyfikna på vad nya elbilen Volkswagen ID 3 ska kosta, och det är inte så konstigt – den marknadsförs som en ny ”folkelbil” med lågt instegspris för att fler ska kunna välja en elbil.

Tidigare i år släppte Volkswagen de första ”prisindikationerna” på ungefär hur mycket ID 3 skulle kosta, och i mars publicerades den officiella prislistan för specialversionen ID 3 1st – alltså en bättre utrustad version som byggs i begränsad upplaga.

De svenska priserna börjar på 409 900 kronor, eller 349 900 kronor om vi räknar in elbilspremien på 60 000 kronor. Det finns även två dyrare modeller för 471 900 kronor respektive 532 900 kronor – mycket pengar för en ”folkelbil”.

Och nu blir den ännu dyrare. I Norge rapporterar nu sajten Tek.no om att Volkswagen ID 3 får en högre prislapp än Volkswagen först meddelat.

Ökning med sju procent i Norge

Volkswagen gick tidigare ut med att ID 3 1st skulle kosta ”under 330 000” norska kronor vid lanseringen. Nu är prisindikationen istället 355 000 norska kronor inklusive frakt och leverans till Oslo, en ökning med drygt sju procent.

Personer som redan förhandsbokat ett exemplar ska ha meddelats via mejl.

Läs också: Volkswagen ID 3 långt ifrån klar: ”Det är katastrof”

– Mycket har hänt sedan vi publicerade prisindikationen och vi har sett en kraftig försvagning av den norska kronan på sistone. Vi tror att ID 3 har ett mycket attraktivt pris trots att priset har stigit, säger Ulf Tore Tekneby, vd för Volkswagen i Norge, till sajten.

I Sverige har Volkswagen ännu inte gjort någon officiell justering av prislappen för ID 3. Om priserna justeras upp lika mycket som i Norge – vilket alltså inte är bekräftat – landar priset för Volkswagen ID 3 1st på knappt 440 000 kronor före elbilspremien.

– De priser vi indikerade förra året var baserade på de förutsättningar som rådde då. Nu ser vi en valuta som ytterligare försvagats gentemot euron. Exakt hur det kan påverka svenska priser får vi återkomma till, säger Marcus Thomasfolk, kommunikationschef på Volkswagengruppen, till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-05-20 09:24
saabnisse

I motsats till den norska kronan har ju den svenska stärkts något mot euron.

#2 • 2020-05-21 11:34
Carl Trefalt

Konstigt när den norska och svenska kronan nu är lika mycket värda !!!!

#3 • 2020-05-21 15:18
V70Silver

Exakt Saabnisse. Sedan de släppte priserna på ID3 så har den svenska kronan stärkts mot euron. Men VW höjer säkert priserna i alla fall. VW prioriterar garanterat batterileveranser till Audis och Porsches högmarginalprodukter framför en lågmarginalbil som ID3. De prioriterar antagligen laddhybrider då dessa ger fina verkstadsprovisioner och ger många bilar i förhållande till batteriåtgång=mindre EU böter.

Den billiga bilen för 350 k lär vi väl aldrig få se. Synd då de har tillräcklig räckvidd för mångas behov, minst 20 mil i verklig trafik bör den klara av.

Att NOK är så svag beror på ett formidabelt oljeprisras.

#5 • Uppdaterat: 2020-05-23 07:29
Jarl Karlsson

Rätt åt lusekoftorna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.