Bild
Nästa artikel
Nyheter

Volkswagen ID 3-ägare larmar om fel på bromsarna: ”Väldigt läskigt”

Publicerad 28 januari 2021 (uppdaterad 28 januari 2021)
Buggfesten i Volkswagens nya miljardsatsning fortsätter. Nu rapporterar norska ID 3-ägare att bromspedalen kan kännas stum och att bromsarna inte tar.

För de första köparna som slagit till på nya Volkswagen ID 3 har ägarupplevelsen inte alltid varit problemfri. Vi har till exempel skrivit om att vindrutan immar igen och att batteriet laddar ur.

Dessutom krånglar mobilappen som ska kunna fjärrstyra bilens klimatanläggning i den Volkswagen ID 3 som Vi Bilägare köpt in för långtest under ett års tid.

Nu har ytterligare ett problem dykt upp hos norska ID 3-ägare, rapporterar sajten Tek.no. Det handlar om ett allvarligt mjukvarufel som kan få bromspedalen att kännas stum, berättar en ID 3-ägare.

– Det kom flera ljudvarningar och felmeddelanden, bland annat ett meddelande om begränsad bromsförstärkning och att den adaptiva farthållaren hade stängts av. Det skumma var att bromspedalen var alldeles stum och att det kom ett skärande och metalliskt ljud från bromsarna, säger han till Tek.no.

När han lyckats bromsa in bilen och stanna vid vägkanten stängde han av den. När den startades upp igen var allt som vanligt och felet hade försvunnit.

– Det var väldigt läskigt. Jag kunde ju ha brakat in i en bil framför mig. Det var lite trafik den här dagen som tur var, säger ägaren.

”Jag kunde ju ha brakat in i en bil framför mig”

Vissa ID 3-versioner har paus- och play-ikoner på broms- respektive gaspedalen som en rolig designdetalj.

Volkswagen har upptäckt ett mekaniskt fel på bromspedalen i flera modeller med automatlåda, bland annat Golf av senaste generationen och suven Touran. Det problemet drabbar även vissa Audi-, Seat- och Skodamodeller.

Problemet kan i värsta fall innebära att bromspedalen lossnar, men det problemet verkar inte med den här buggen att göra. Som det ser ut nu verkar ID 3-buggen snarare ha med mjukvaran att göra.

Volkswagens norska kommunikationschef Anita Svanes uppger att hon känner till fyra händelser kopplade till den här buggen som nu undersöks av fabriken. Men Volkswagens svenska informationschef, Marcus Thomasfolk, uppger att inga fall är kända i Sverige.

”Efter en koll med vår servicemarknad kan jag konstatera att vi inte känner till några sådana fall i Sverige”, skriver han i ett mejlsvar till Vi Bilägare.

Läs också: Batteriknepet som elbilsägarna måste känna till

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.