Nästa artikel
Bromspedalen kan lossna i 60 000 bilar – Audi, Seat, Skoda och Volkswagen drabbade
Nyheter

Bromspedalen kan lossna i 60 000 bilar – Audi, Seat, Skoda och Volkswagen drabbade

Publicerad 27 januari 2021
Det allvarliga felet som innebär att bromspedalen kan lossna drabbar inte bara VW-bilar. Nu dras även Audi, Seat och Skoda in i återkallelsen.

Innan jul kom beskedet att Volkswagen måste återkalla drygt 38 000 bilar på grund av ett minst sagt allvarligt fel som kan drabba Golf, Golf Sportsvan, Tiguan, Touran och T-Roc.

Ett mekaniskt fel på bromspedalen i bilar med dubbelkopplingslådan DSG som är byggda ”under en begränsad period 2020” kan i värsta fall leda till att pedalen deformeras eller helt enkelt lossnar. Volkswagen kallar det för en ”otillräcklig svarsförbindelse mellan bromspedalen och bromspedalplattan”.

”Om bromspedalen trycks in med mer kraft än vanligt (till exempel vid nödstopp) kan det inte uteslutas att bromspedalplattan kan deformeras eller till och med lossna helt”, har Volkswagens svenska informationschef Marcus Thomasfolk skrivit i ett mejlsvar till Vi Bilägare.

Han uppgav i december att detta inte inträffat varken i Sverige eller i något annat land.

Ett fel på bromspedalen kan i värsta fall leda till att pedalen deformeras eller lossnar

Seat Ateca och Tarraco samt Audi Q3 och Skoda Kodiaq är några av modellerna om omfattas av återkallelsen.

Nu står det klart att även Volkswagens koncernsyskon dras in i återkallelsen, uppger tyska Auto Motor und Sport. Totalt är det nu 63 328 bilar byggda 2020 som omfattas, alla med automatlåda.

Hos Audi omfattas 7 389 exemplar i hela världen och felet drabbar modellerna Q2 och Q3. Hos Seat omfattas 3 723 exemplar av Ateca och Tarraco. Skoda rapporterar att 14 097 exemplar av Karoq och Kodiaq omfattas.

Läs också: Allvarligt fel upptäckt: Bromspedalen kan lossna

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.