Nästa artikel
Nya problemet i Volkswagen ID 3: Rutan immar igen på sekunder
Nyheter

Nya problemet i Volkswagen ID 3: Rutan immar igen på sekunder

Publicerad 28 december 2020 (uppdaterad 28 december 2020)
Volkswagen utreder en ny bugg i elbilen ID 3 som retar upp ägarna. ”Jag vågar inte köra vidare”, säger en av dem.

Volkswagens nya elbil ID 3 har inte fått någon lätt start. Utvecklingen kantades av allvarliga problem och många ägare rapporterar nu olika typer av buggar i mjukvaran – något även Vi Bilägares testförare fick känna av.

”Sällan har vi väl känt oss som sådana försökskaniner”, blev domen.

Men Volkswagen ID 3 har ändå blivit en av Sveriges mest populära elbilar på kort tid, precis som i elbilslandet Norge. Nu kommer dock rapporter från flera norska ID 3-ägare om att bilen inte kan hålla vindrutan imfri – något som kan vara en säkerhetsrisk.

Enligt sajten Tek.no som uppmärksammat problemet är det en mjukvarubugg i klimatanläggningen som gör att rutan immar igen på några sekunder och sedan inte går att få imfri. Totalt finns åtminstone ett 70-tal fall där ägarna klagar på detta.

Immar igen på sekunder

Flera av ägarna beskriver bilen som farlig att åka i vintertid när rutan immar igen och försämrar sikten, trots att luftkonditioneringen är på och återcirkulationen är av. Den nya mjukvaran som skickas ut till bilarna verkar lösa många av buggarna, men inte denna.

Problemen kan uppkomma snabbt även om ingen i bilen har fuktiga kläder, och även en bit av sidorutorna kan imma igen. För en ID 3-ägare som Tek.no pratat med har rutan immat igen på några sekunder flera gånger.

– Jag vågade faktiskt inte köra vidare. Jag älskar bilen men är rädd att köra den på långa resor, berättar hon.

”Vi tar frågan på stort allvar och återkommer med mer information så snart utredningen är färdig”

Vid sidan av att rutorna immar igen försöker Volkswagen lösa en mängd andra buggar på elbilen ID 3. En av dem är ett problem med 12-voltsbatteriet som gör att bilen ibland inte startar. Foto: Simon Hamelius

Lösning på gång

Norska myndigheter håller koll på problemen och uppmanar ägarna att reklamera sina bilar. Volkswagen uppger sig känna till problemen med imma under särskilda omständigheter.

”Vår fabrik utreder just nu om det finns tekniska detaljer och klimatrelaterade omständigheter som kan leda till den beskrivna situationen. Vi tar frågan på stort allvar och kommer att kunna återkomma med mer information så snart som denna utredning är färdig”, skriver Marcus Thomasfolk, informationschef på svenska Volkswagen, i ett mejlsvar till Vi Bilägare.

Norska ID 3-ägare har dock fått ett mejl med instruktioner för hur de kan stänga av luftkonditioneringen, vilket de uppmanas göra när yttertemperaturen är under 10 grader. Det är en tillfällig lösning i väntan på en mjukvaruuppdatering som ska skickas ut under första kvartalet 2021. 

Det är dock oklart om den tillfälliga lösningen fungerar – enligt vissa ägare uppstår alltså problemet oavsett om luftkonditioneringen är på eller av.

Läs också: Batteriknepet som elbilsägarna måste känna till

Så stänger du av luftkonditioneringen

1. Tryck på ”Klimat” på infotainmentskärmen

2. Längst till höger, tryck på knappen ”A/C”

3. Texten ”A/C off” ska synas i vänstra panelen på skärmen

4. Om du trycker på maximal defrost, automatiskt klimatläge, ”Air Care” eller någon av ”Smart Climate”-funktioner sätts luftkonditioneringen igång igen. Då måste du återigen stänga av den manuellt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.