Nästa artikel
Volkswagen Golf Variant - "Uppgraderad men ingen ny bil"
Nyheter

Volkswagen Golf Variant - "Uppgraderad men ingen ny bil"

Publicerad 22 oktober 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
På torsdagen visade Volkswagen upp ny Golf Variant och Vi Bilägare var självklart på plats för att provköra. Läs första rapporten om kombin som egentligen inte är en ny bil.
På torsdagseftermiddagen får Vi Bilägare tag i testförare Eric Lund.

Hallå Eric, var är du någonstans?
- Jag är en bit utanför Södertälje och kör på landsvägarna här.

Vad är det du kör?
- Volkswagen Golf Variant, en helt vanlig golf i kombiutförande kan man säga. Ingen revolution alls egentligen, säger Eric Lund.

- Det här är den sjätte versionen av golfen. Mellan de fem första generationerna har man byggt nästan nya bilar, men här är det mer en kraftig uppdatering. Förut nya bilar, nu större modifikationer.

Vad skiljer den nya versionen från den gamla?
- Det är en ny front och en ny instrumentpanel. Ja, det är väl det egentligen. Och så har man plockat om lite i utrustningspaketen.

Vad har bilen för kvaliteter?
- Den här bilen är nästan lika stor som den större modellen Passat och är därför en bil som barnfamiljer kan klara sig med. Det är en vuxen bil som är väldigt mogen att köra. Väldigt sofistikerad, kan man säga.

Vilka varianter har du kört?
- En 122 hästar bensin och en 140 hästar diesel. Båda med DSG-växellådor.

Hur har de varit att köra?

- Jag har kört på motorväg och på de sörmländska landsvägarna och som sagt så är den väldigt mogen i sitt uppträdande. Den är ju inte direkt rolig att köra. Men den är bekväm och inbjuder till mjuk körning, säger Eric Lund.

När kan man köpa bilen i Sverige?
- Den introduceras i början av november och kommer att kosta från 178 900 kronor.

Hur står sig nya Golf Variant bland kombikonkurrenterna?
- Det finns många konkurrenter, men den står sig väldigt bra. Golfar står sig alltid bra egentligen och den här bilen känns väldigt solid och har en bra kvalitetskänsla. Den känns gedigen.

Allt som allt låter du ganska neutralt inställd?

- Så är det väl ofta med Volkswagen, de väcker inga känslor. Men istället är det en väldigt adekvat transportbil, men inget man tjoar och tjimmar över, säger Eric Lund.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-10-23 15:08
Pär Almén (ej verifierad)

Väl stavas med ett l och inte två som på flera ställen i artikeln.
Ser skruttigt ut, i en text av en som vill kalla sig journalist.

#2 • 2009-10-23 15:12
calle (ej verifierad)

Det verkar som VW inte går 'i takt' med vanliga Golfen respektive kombimodellen!?
Är artikelns kombi en generation 6 som vanliga Golfen, eller är det bara en stylad generation 5?? Stor skillnad tycker en biltekniker som jag. Jmf hur VW gjorde med tidigare generationer kombi i detta avseende.

#3 • 2009-10-23 15:33
Fredrik Diits, Vi Bilägare (ej verifierad)

Pär Almén:
Helt klart skruttigt, tack för påpekandet.

Calle:
Volkswagen är "i takt" med vanliga Golf och kombivarianten. Men man skulle kunna beskriva de båda som "stylade generation 5" i och med att de inte är helt nya bilar, snarare uppgraderingar.

Att kalla nya Golf för generation 5,2 kanske hade varit närmare sanningen.

#4 • 2009-10-24 11:25
mackan (ej verifierad)

Nya Golf variant är som sagt en nystaylad golf 5. Ny front, inredning baklysen.
Däremot så är vanliga Golf 6 betydligt mer ny bil. Den har fått det uppgraderade chassit, samt styrning, ljudisolering. Se dessutom nya designlinjen, som inte bara består av nya lyktor.
Varianten byggs i sydamerika.

#5 • 2009-10-25 10:45
VROOM! (ej verifierad)

Hej!
Var i valet för någon månad sedan att byta bort min Golf IV kombi - men inte blev det någon beställning på VI kombin. Den byggs i Mexico - leveranstiden är minst 4 månader om du inte hittar en lagerbil som du vill ha. Visst kanske denna tid sjunker vad det lider men - det finns andra alternativ på marknaden med...

#6 • 2009-10-25 12:09
Q (ej verifierad)

Uppgraderad är väl inte helt fel det heller. Vi får inte glömma att Golfen har varit och är en succé ända sedan den kom. Så varför överge ett vinnande koncept??

#7 • 2009-10-25 12:12
Q (ej verifierad)

Har en kompis vars föräldrar äger en fyra år gammal golf. De är himla nöjda med bilen förutom en sak. Den rostar i skarven mellan framdörr och skärmen fram. Har någon liknande erfarenhet? Men de löste problemet med goodwill. Jättebra bil förövrigt. Modellen tycks ha evig existens? Och det med rätta. :)

#8 • 2009-10-25 19:39
S-E S (ej verifierad)

Tänk att någon vågar att strunta lite i mode och modellidiotin. Modell och mode är världens mest idotiska resursslöseri. Bygg ett korrosionsfritt skal som du hela tiden kan utveckla tekniken i (om du vill). Smärre skaländringar varje tjugonde år. Ingen prestige, enbart nytta? Kan förnuft sägra?

#9 • 2009-10-26 09:33
Calle (ej verifierad)

Tyckte väl att denna Golf-kombi verkade misstänkt likt generation 5.
Verkar som om läsaren 'Mackan' är bättre påläst än ViB's Fredrik Diits. Om det nu är som Mackan skriver, varför skriver inte du det?! Det är ju skitviktigt om det är en nyutvecklad modell 6 - eller inte! Ingen vill köpa en ga modell 5 och tro att den är lika bra som den hyllade 6:an. Skärpning! F ö är denna kombi-skapelse riktigt ful o vem vill köpa en ful bil!?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.