Bild
Nästa artikel
Nyheter

Volkswagen godkänner HVO – men bara i nya dieselbilar

Publicerad 2021-05-18 11:00 (uppdaterad 2021-05-18 11:01)
Följer bilmärken som Volvo, BMW, Ford och Renault och ger grönt ljus för att tanka HVO100 – i vissa motorer.
Volkswagengruppen ger klartecken för att tanka HVO med bibehållen garanti i deras fyrcylindriga dieselbilar av modellår 2022. Dessa bilar är inte tillverkade än utan börjar produceras kring halvårsskiftet i år.

Förutom Volkswagens personbilar och transportbilar godkänns även Audi, Skoda, Seat och Cupra. 
– Det känns bra att vi nu kan ge detta godkännande till våra dieselmodeller. Elektrifiering är vår koncerns huvudfokus men på vägen dit behöver vi minska utsläppen även i befintlig teknik, säger Claes Jerveland, vd på Volkswagen Group Sverige. 

Än så länge gäller godkännandet alltså bara nya bilar, gamla bilar har inte bibehållen garanti om man skulle tanka HVO100 i dem. Senare i år ska Volkswagen komma med information om vad som gäller deras 6-cylindriga dieselmotorer.  

Läs också: Allt du behöver veta om HVO i dieselbilen

Ren HVO, eller HVO100 som den heter vid pumpen, är en syntetisk diesel som tillverkas av växtoljor och slaktavfall. Den skiljer sig kemiskt från vanlig diesel av fossilt ursprung, och då den avviker från europeiska standarden för diesel godkänner inte alla biltillverkare att den används som bränsle. Fler och fler märken har dock på senare tid lättat på sina bestämmelser och godkänt vissa av sina modeller för HVO100, till exempel BMW, Volvo, Renault och Dacia, Ford samt Nissan

HVO-diesel har fått mycket uppmärksamhet på senare tid och många är intresserade av bränslet och dess klimatsmarta fördelar. Men det råder frågetecken kring om HVO kan anses som helt fossilfritt och det kan dessutom innehålla kontroversiell palmolja och biprodukten PFAD

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.