Nästa artikel
Volkswagen dras inför rätta av pensionsfonder
Nyheter

Volkswagen dras inför rätta av pensionsfonder

Publicerad 20 oktober 2022 (uppdaterad 20 oktober 2022)
Flera pensionsfonder varav fyra svenska väljer att stämma Volkswagen för att inte ha visat transparent information om biljättens lobbyverksamhet.

Sex olika pensionsfonder drar Volkswagen inför domstol i Tyskland och anklagar biljätten för att ha bidragit till lobbyverksamhet mot sina egna klimatmål, skriver bland andra Dagens Nyheter.

Det handlar om fyra svenska AP-fonder samt en dansk och en engelsk pensionsfond som uppger att Volkswagens offentliga hållning kring omställningen till eldrift kan skilja sig från den faktiska.

Genom att vara medlem i olika branschorganisationer tycker pensionsfonderna att Volkswagen bedrivit lobbyverksamhet som går på tvärs med den officiella målsättningen.

– Vi var hoppfulla att Volkswagen skulle ändra sin inställning när det gäller lobbyverksamhet i klimatfrågor, men nu står det klart att de inte har någon ambition att göra det, säger Pia Axelsson på Fjärde AP-fonden.

”Vi var hoppfulla att Volkswagen skulle ändra sin inställning”

Kritiken handlar alltså främst om att Volkswagen inte ska ha varit visat öppen och transparent information om den lobbyverksamhet som gjorts genom medlemskapet i olika organisationer.

Volkswagen uppger att företaget delar aktieägarnas synpunkt om att miljö- och klimatfrågor ska prioriteras högre på årsstämman och att nya metoder kan införas som ska öka transparensen. Men företaget anser sig inte ha begått något rättsligt fel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 21 oktober 2022 Detta är ett tydligt tecken…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.