Nästa artikel
Holländsk domstol ger VW-kunder rätt till ersättning
Nyheter

Holländsk domstol ger VW-kunder rätt till ersättning

Publicerad 14 juli 2021 (uppdaterad 15 juli 2021)
Innan utsläppsfusket avslöjades marknadsförde Volkswagen sina dieselbilar med slagorden "Clean Diesel". Här är en bild från en amerikansk tv-reklam år 2015.
Volkswagengruppen ska ersätta kunderna de ljugit för, slår domstolen fast.

Den som köpt en ny eller begagnad dieselbil från Volkswagengruppen med fuskmjukvara installerad har rätt till ekonomisk ersättning från tillverkaren. Det slog en holländsk distriktsdomstol fast på onsdagen, enligt Automotive News.

Den som åren innan Dieselgate köpte en ny Volkswagen, Audi, Seat eller Skoda har rätt till 30.000 kronor i retroaktiv kompensation. Den som köpt en begagnad bil har rätt till 15.000 kronor, enligt domen.

Domen kommer efter en grupprättegång mot ett antal bilhandlare, och gäller 150.000 bilar sålda i Holland. Volkswagen har möjlighet att överklaga beslutet.

Det var i september 2015 som det uppdagades att Volkswagen genom fusk i utsläppstester fått 11 miljoner dieselbilar att framstå som renare än de är. Skandalen har sedan dess kommit att omfatta fler märken.

Dieselgate har hittills kostat Volkswagengruppen omkring 320 miljarder kronor i böter, återkallelser av bilar och rättsliga utgifter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 23 september 2021 Blir utsläppen bättre om att…
  • 17 juli 2021 Köpte en sån bil under…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.