Bild
Nästa artikel
Vartannat barn 3-5 år åker felvänt

Vartannat barn 3-5 år åker felvänt

Nyheter

Svenska föräldrar vänder sina barn alltför tidigt. Ny statistik visar att hälften av alla barn mellan tre och fem år åker osäkert i bilen.

Tvärt emot rekommendationen med bakåtvända bilbarnstolar tillåts vartannat barn, 52 procent, i nämnda åldrar åka med ansiktet i färdriktningen. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit göra.

– Vi rekommenderar att man låter sitt barn sitta bakåtvänd så länge det är möjligt, säger Björn Sporrong, expert på barnförsäkringar på Trygg-Hansa, och kallar siffrorna "högst oroväckande".

Studier har visat att risken att dö vid en kollision minskar med 90 till 95 procent om små barn placeras bakåtvända. Barnets huvud är tungt i förhållande till resten av kroppen, vilket orsakar stora påfrestningar för nacken vid en krock.

När det gäller yngre barn är svenska föräldrar mer noggranna. Trygg-Hansas undersökning visar att nio av tio, 88 procent, placerar barn upp till två år i bakåtvända bilbarnstolar.

Diskutera: Hur placerar du bilbarnstolen i din bil?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
2011-10-06 13:43

bakvänt till överdelen på öronen sticker upp över stolskanten.
Mer propaganda behövs. Det blir trångt för benen i de flesta bilar men det får barnen stå ut med - av säkerhetsskäl.

#2
2011-10-06 14:02

Så var vi tillbaka till ruta 1 igen på denna helt otroliga debatt om något så logiskt!
Man väljer alltså att fortsätta påstå att folk i allmänhet inte vet sina egna barns bästa. ( särskilt de föräldrar då som envisas med att vända sina barn "fel" i bilen )

Men vi kör väl en ny runda då:
1. Hur många bilar finns det på marknaden som får plats med en bakvänd stol till en 4 åring?
2. I hur många bilar behöver man INTE vara en akrobat för att sätta in en 2 åring på rätt vis?
3.Vilka barnstolar är konstruerade så att de INTE skall vändas rätt när barnet överstiger 15kg?

Nä...det är rent ut sagt ett helvete att få in även mindre barn i en felvänd stol även om man köpt de rymligaste bilarna på marknaden.
De flesta bilarna har dessutom väldigt korta bakdörrar vilket gör projektet än svårare. ( se t.e.x V70 )
Men vi "korkade" föräldrar står ut med att bryta ryggen eftersom att barnen åker säkrare felvända upp till en viss ålder.
Dock är det inte försvarbart att trotsa bilstoltillverkarnas uppgifter och därför montera stolarna felaktigt.
Inte heller är det särskilt vanligt att en normallång 4 -åring får plats med benen i någon bil! ( prova gärna med t.e.x Grand Voyager och inse det hopplösa läget )

Tycker i det närmaste att det är anmärkningsvärt att klaga på människor som faktiskt har köpt dyra och godkända bilstolar och som följer dess rekomendationer.
Skulle verkligen inte tro att ett barn sitter säkrare felvänd i en stol som inte är konstruerad för detta.
Förutsätter att den som har en enormt stor bil i kombination med ett litet barn som väger under 15 kg ( med korta ben ) fortsätter att låta barnet åka felvänt så länge som möjligt!

Om nu risken är stor för barnen så kanske en debatt bättre vore på sin plats om hur stor chans de har att överleva en krock i en gammal bil ....jämte en ny!?
I en sådan jämförelse hjälper ingen stol i världen oavsett hur den är vänd till den äldre bilens fördel.
Men nu kanske vi trampade fler på tårna varpå man kanske får ha något tillägg: Kör du mer än 500 mil om året och större delen fortare än 50km/t så åker barnet ?? % säkrare i en ny bil än en gammal!???

#3
2011-10-06 14:24

Man blir faktiskt trött på dessa undersökningar.
Min son, snart 3,5år får inte plats bakåtvänd i stolen.
Stolen är godkänt till 18kg. Han är ryngre.

Resultatet blir att han åker framåtvänd så han får plats och så att man inte överbelastar stolen vid en krock.
Nån som har ett bättre förslag? -Gå?

#4
2011-10-06 14:54

Men det står ju i artikeln "så länge som möjligt", är det inte möjligt så är det ju inte det.

#5
2011-10-06 15:22

Exakt amoC.
Argument som att föräldrarna "bryter" ryggen för att placera barnet rätt är skitsnack och gnäll ... Är man inte stark nog att lyfta ett litet barn, eller för lat och bekväm ska man, antigen avstå barn ... eller bil ... (tycker jag)

#6
2011-10-06 15:27

Håller med övriga, en fyra-åring får inte plats bakvänt i en 9-5, V70, 5-serie etc. Möjligtvis kan man pressa in ungen ändå, men frågan är hur trafiksäkert det är med en skrikande unge i bilen. Åksjuka är en anna bieffekt vi ofta drabbats av.

Och detta medans mediasverige är övertygade om att vi ska köra mindre bilar.....

#7
2011-10-06 15:36

Det kan jag ju säga att våra barn satt då INTE bakåtvända upp till fem år - en praktisk omöjlighet, både för ungarna och oss föräldrar. Tack och lov börjar de nu bli så stora att de kan sitta "som de är". Men jag förstår att många i förtid ger upp försöken att sätta in ungarna bakåtvända i bilen med knäna som öronproppar.

#8
2011-10-07 08:02

Artiklen handlar om att hälften utav alla barn i 3-5 år skulle åka säkrare om de satt felvända....Att hälften utav dessa människor alltså vänder stolen "rätt" för tidigt!

Om (vilket jag hävdar) det nu är så att föräldrarna först vänder stolen då det blir nödvändigt p.g.a redan nämnda faktorer...VARFÖR är det då så alarmerande att en del barn INTE kan sitta felvända???
Om det nu skulle finnas någon statistik på hur många barn som KAN sitta på rätt vis men som inte gör det,..ja DÅ vore det alarmerande!

Viktigt att kommentera eftersom att alla tydligen inte förstod att min kommentar inte var menad som gnäll på biltillverkare eller bilstolstillverkare. ...Jag är varken lat,svag eller dras med andra sjukdomar som kan försvåra min vardag,däremot är jag lite gnällig vilket visar sig i konstiga undersökningar!

#9
2011-10-07 08:27

Som sagt. Trygg Hansa kan få komma och sätta in vår 4-åring som vi vände vid två års ålder. Hon fick helt enkelt inte plats (för lång).

#10
2011-10-08 21:14

Det finns en ganska enkel lösning: Om du har framåtvända små barn, kör extra försiktigt. Visserligen är man inte totalgarderad mot stollar som hamnar på fel sida av vägen. Men du eliminerar dels krockar orsakade av dej själv, och har större chans att väja för fartdårar. (typ Rustan.)

#11
Håkan A
2011-10-09 09:36

Min minsta sitter rätt även enligt denna artikel. Det gör visserligen även min dotter för en tjej på 15 år får sitta utan bilstol.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.