Nästa artikel
"Barn som är upp till 4 år ska sitta bakåtvända"
Nyheter

"Barn som är upp till 4 år ska sitta bakåtvända"

Publicerad 19 maj 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Den 19 maj går närmare 35 000 barn baklänges i en gemensam baklängesmarsch för att belysa hur viktigt det är att barn upp till 4 års ålder får sitta bakåtvänt i bilen.
- Barn som är upp till 4 år ska sitta bakåtvända då risken för en allvarlig nackskada minskar med hela 90 procent, säger Josefin Karlsson på Volvia Försäkringar.

En undersökning gjord bland Sveriges föräldrar, på initiativ av Volvia Försäkringar, visar att 31 procent av barn upp till 4 års ålder ofta sitter framåtvända.

Därför genomförs baklängesmarschen för andra året i rad. Ifjol marscherade 48 711 barn baklänges samtidigt över hela Sverige för att väcka uppmärksamhet för frågan.

- Upp till 2 års ålder sitter majoriteten av barnen åt rätt håll, men sedan är siffrorna tyvärr mycket sämre, säger Josefin Karlsson och fortsätter:

- Vad det beror på vet vi inte säkert, jag tror det är en kombination av man som förälder ibland inte är riktigt säker på hur barnen sitter säkrast, att det kommer ett syskon som får ta över den bakåtvända stolen till rent praktiska förutsättningar som att barnet växer ur sin bakåtvända stol.

"Mycket kvar att göra"
30 procent av föräldrarna i den genomförda undersökningen uppger dessutom att de vid något till några tillfällen kör bil med sina barn helt utan varken bilbarnstol, kudde eller bälte.

- Även om vi i Sverige ligger långt fram när det gäller trafiksäkerhetsarbetet så har vi fortfarande mycket kvar att göra när det gäller barns säkerhet i bil, säger Stefan Kaleby trafiksäkerhetsinformatör på NTF Väst.

Återstår att se om baklängesmarschen ger önskat resultat.

Diskutera: Hur länge anser du att barn ska åka baklänges i bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2010-05-19 10:30
Krister (ej verifierad)

Jag kan hålla med om att barn skall sitta bakåtvända, men INTE i framsätet.
Ett evigt tjat om urkopplingsbara krockkuddar mm på passagerarsätet, de skall inte sitta där.
Ett otroligt störmoment i trafiken när en förälder skall sitta och mata/gulla/fixa med sina barn.
De flesta jag känner har dock haft barnen placerade BAKÅTVÄNDA i baksätet, och det har fungerat hur bra som helst.
Så BAKVÄNT i BAKSÄTET!

#2 • 2010-05-19 13:04
mctar (ej verifierad)

Har enbart åldern betydelse? Jag trodde det var storleken på barnet som räknades. Sedan kanske ett normalstort barn i 4års ålderna har just den storleken... Jag har nämligen haft ett barn som yngre än 4 år och som satt med huvudet mot framrutan pga att hon var för lång, då vände vi stolen. Hon var ca 10cm längre och 5kg tyngre än "normalt"

#3 • 2010-05-19 13:47
Henrik (ej verifierad)

Vi vände på vår son när han var tre därför att han blev åksjuk direkt när han satt baklänges, jag tror att detta är ganska vnligt i just den åldern, det hänger ju ihop med att balans-sinnet utvecklas. Sen är det ju svårt för en nyfiken unge att stirra in i en sätesrygg i x antal timmar.

#4 • 2010-05-19 14:35
Roy (ej verifierad)

Jag måste säga - öh, skriva - att inget av de bakåtvända barn jag sett har lidit av att åka baklänges. Det inkluderar mina två egna.
Under förutsättning att krockkudde inte är ett problem, så anser jag nog att det är säkrast att ha barnet (om det är fler - det yngre) i framsätet. Man har full kontroll över vad som händer. Innan man gör en omkörning kan man förvissa sig om att napp och annat ligger bra och inte kommer att fara iväg. Man kan enkelt åtgärda problemen innan de uppstår!
Vid ett tillfället höll jag på att krocka med en mötande bil där föraren grävde med högerhanden efter något på golvet där bak som barnet tappat.
Vid ett annat tillfälle slängde jag undan min bil halvt ner i diket när en SUV kom skärande genom kurvan jag var på väg in i. Trots detta skrapade han i längs vänstersidan på min bil som bara var att skrota. Han hade haft sin uppmärksamhet på sina grabbar i baksätet. De var förvisso inga småttingar i barnstol, men baksätet är inte den bästa platsen för föraren att överblicka. Det kan väl ändå inte vara så svårt att förstå!

#5 • 2010-05-19 19:18
Robban (ej verifierad)

Blir mos av barnet vid en älgkollision...

#6 • 2010-05-20 00:48
Bloggare B-lund (ej verifierad)

Re: Robban
Fördelen med att bli mos som liten är att man slipper läsa det trams-magasin som ViBilägare är.

#7 • 2010-05-20 17:05
Coma (ej verifierad)

Märkligt att folk tycker det är ok att "rätta till problem" som nappar och annat, medan man kör. Och i fallet med SUV'en att man tycker att det är barnens placering det är fel på, inte föraren! Undrar om det är samma människor som tycker att det borde lagstiftas mot mobilprat i bilen? För att inte tala om SMS'ande... Vill man tillrättavisa ungarna får man väl stanna bilen. Det kan väl inte vara så svårt att förstå.

#8 • 2010-05-20 17:42
Krille (ej verifierad)

Håller med dig Coma. Mina barn åkte bakåtvända i baksätet och vi upplevde aldrig några problem med det, trots att vi åkte i etapper på 30-40 mil per dag.

#9 • 2010-05-21 06:38
Tygrysek (ej verifierad)

Varför inte bakåtvända alla pasagerare och även förare? Med dagens teknik för man köra bilen med hjälp av HMD eller liknande, GPS, autobröms, fält asisstant och och leka med barn samtidigt :)

#a • 2010-05-21 13:06
Roy (ej verifierad)

Jag får gratulera Krille till att ha haft ovanligt lugna och beskedliga barn - eller också är han lomhörd och skiter i vad ungarna har för sig i baksätet.
Själv vill jag gärna ha kontroll för att kunna förebygga eventuella problem. (Det skulle nog bli väldigt många stopp annars - och då har jag ändå haft lugna barn.)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.