Bild
Nästa artikel

Så kan busshållplatser bli säkrare

Nyheter

Hur kan man på bästa minska olycksrisken för barn i trafiken i samband med skolstarten? I Nynäshamns kommun satsar man på ett varningssystem vid busshållplatserna.

- Huvudsyftet med varningssystemet är att få bilisterna att sänka hastigheten vid busshållplatserna, säger Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

I samband med skolstarten kommer kommunen att förse skolbarnen med en liten sändare som de bär med sig i skolväskan. När barnen närmar sig en hållplats kommer sändaren se till att det tänds en blinkande varningslampa vid hållplatsen som gör trafikanter uppmärksamma på att barn väntar på bussen intill vägen.

Varningssignalen ska få bilister att sänka hastigheten och kommer dessutom att uppmärksamma busschauffören om att barn står vid busshållplatsen i mörkret.

- Många skolbarn väntar vid busshållplatser i landsbygden. Det är viktigt att vi får ner hastigheterna så barnen kan känna sig trygga. Åtgärden är en av många satsningar som Nynäshamns kommun gör för att öka trafiksäkerheten, säger Anna Ljungdell.

I samband med skolstarten kommer varningslampor att installeras vid 15 busshållplatser i Nynäshamns kommun.

Diskutera: Är detta ett bra sätt för att minska olycksrisken när barn tar sig till och från skolan?
Taggar: Nyheter
Så kan busshållplatser bli säkrare

Kommentarer

#1
Kjell-Åke
2010-07-29 17:29

Tanken är god men det är ifrågasatt om de som inte har vett att sakta ner när en buss stannat, skolbuss eller inte, har vett att ta hänsyn till om det finns blinkande lampor.

#1
Roy
2010-07-29 17:40

Jag håller med Kjell-Åke.
Det känns lite märkligt att en sådan åtgärd skulle behövas.
Är det inte enklare och bättre att utrusta alla människor med reflexer?

#1
Lägerleffe
2010-07-29 17:59

Smart. Ge en sändare även till handikappade, gamla och andra utsatta i trafiken som inte har tillgång till bil.

#1
Rikard
2010-07-29 18:41

En annan bra åtgärd vore att läraren första veckan står vid hållplatsen och tar mot barnen när dom kommer, och sammtidigt har lektion i trafikuppträdande.
Det hade jag i början av 70 talet, och man fick bla lära sig att stå blixt stilla tills bussen lämnat hållplatsen.

#1
Roy
2010-07-30 19:15

Och sen då, Rikard? Var det fritt att då rusa ut i vägbanan? (Ett absolut stillastående barn är för övrigt inte det mest synliga man kan tänka sig.)
Barn lär sig mekansikt. Titta först åt vänster, sen åt höger och sen vänster igen - då har man gjort sin plikt och kan gå rätt ut i vägbanan.
Mina barn fick alltid motiveringar som de sen på olika sätt visade att de verkligen förstått, men barn är lik förbannat barn och kan totalt glömma bort det där viktiga när de plötsligt ser något intressant.
Jag håller absolut med Rikard om att trafikundervisning är viktig - mycket viktig! Och totalt eftersatt.
Och jag tycker fortfarande att det känns lite konstigt att bilförare inte har den extra kollen utan hjälpmedel.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.