Nästa artikel
Ny märkning för säkra barnstolar
Nyheter

Ny märkning för säkra barnstolar

Publicerad 25 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Ett nytt märke för säkra bilbarnstolar ska hjälpa föräldrar att värna om barns säkerhet i bilen.
I dag finns det en så kallad E-märkning på bilbarnstolar som regleras av EU och utfärdas av Vägverket. Tidigare har det även funnits en strängare märkning i Sverige, T-märkning, men EU beslutade för drygt ett år sedan att förbjuda märkningen på grund av konkurrensskäl.

Detta innebär till exempel att barnets förmåga att klara de krafter nacken utsätts för vid en frontalkrock inte undersöks. Det har alltså blivit svårare för föräldrar att värna om säkerheten för barn i bilen.

- Många stora återförsäljare av bilbarnstolar är bra på säkerhet, men numera kan man beställa stolar via postorder eller på nätet och de kan vara livsfarliga. Därför behövs en bättre kvalitetsmärkning, säger Jan Sandberg, vd för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, till TT.

Bättre skydd för huvud och nacke
Men nu ska en ny märkning göra det lättare att hitta en säker bilbarnstol. Den nya märkning Plus Test ska bland annat garantera ett bättre skydd för barnets huvud och nacke samt informera om i vilken riktning stolen ska placeras. Initiativtagare är just NTF:

- Det är få som känner till att ett litet barns huvud utgör 25 procent av kroppsvikten och även om man krockar i låg hastighet är det stora krafter som sätts i rörelse. En framåtvänd stol kan göra att barnet bryter nacken, säger Jan Sandberg.
    
Den nya märkningen kommer att finnas på plats i september.

- Märkningen som finns på bilstolarna i dag anger inte om stolen ska monteras bakåtvänd. Därför kan kanske den här nya märkningen fylla en lucka, säger Anders Lie, specialist på fordonssäkerhet vid Vägverket.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.