Bild
Nästa artikel
Många barn felvända i bilbarnstolen

Många barn felvända i bilbarnstolen

Nyheter

Föräldrar äventyrar sina barns liv i bilen. En ny studie från NTF visar att sex av tio treåringar åker felvända.

Forskning visar att det är upp till fem gånger säkrare för ett barn, upp till fyra-fem år, att sitta bakåtvänd jämfört med framåtvänd i bilbarnstolen.

Det eftersom barnets huvud är tungt i förhållande till kroppen och därmed kan orsaka allvarliga nackskador.

NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, har observerat hur 5 000 barn placerats i bilen utanför 347 förskolor runt om i landet. Resultatet visar att sex procent av ettåringarna, 20 procent av tvååringarna och 60 procent av treåringarna åker framåtvända.

Studien visar också att andelen barn som sitter framåtvända ökar, för bara ett år sedan åkte 49 procent av treåringarna framåtvända.

”Dödas helt i onödan”
NTF menar att fler barn riskerar att dödas och skadas svårt om inget görs.

– Vi tror inte att föräldrar medvetet äventyrar sina barns liv och hälsa, men utvecklingen är mycket olycklig, säger Jan Sandberg, vd för NTF.

– Vi behöver få fler föräldrar, bilbarnstolstillverkare och återförsäljare att inse hur viktigt det är med bakåtvänt upp till fyra-fem års ålder. Annars riskerar vi att många små barn dödas och skadas helt i onödan.


2008 upphörde T-godkännandet av bilbarnstolar i Sverige, en säkerhetsmärkning som ansågs begränsa konkurrensen inom EU. I Europa dör i genomsnitt två barn om dagen i bilolyckor, framför allt på grund av skador på nacke och huvud.

Diskutera: Varför vänder allt fler föräldrar sina barn framåt?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
mctar
2010-12-29 14:30

Hur stort är ett barn i 3års åldern? Eller 4års ålderrn?
På stolarna står det en maxvikt, är man tyngre skall man alltså inte använda en bakåtvänd stol som inte tål vikten. Inte heller skall ett barn som är tre år sitta med huvudet i framrutan pga barnet är för långt. I baksätet får man inte ens in stolen... I dessa fall får barnet som är tre år fyllda och väger 20kg och är över 1m lång åka framåtvänd. Nån som tycker det är konstigt? Konstigt att mans tirrar sig blind på ålder!

#2
RoLa
2010-12-29 20:29

Jo, mctar, fast jag antar att utveckling av hals, nacke osv hänger nog mer ihop med ålder än med längd och vikt.
Jag förstår problemet speciellt om man har fler barn i stolsålder, vi har en dotter som alltid varit stor för sin ålder hon åkte bakåt, i bak, till sin fyraårsdag det funkade i vår medelstora bil (peugeot 406) även om passagerarstolen fram måste skjutas obekvämt långt fram. Två bakåtvända stolar hade inte gått att få in, inte minst pga att jag är lång och sitter långt bak som förare. Större bil, och då talar vi om MPV-storlek, är ett måste med mer en ett stolsbarn tror jag. Nu sitter dottern i bältesstol till hon fyller sju i sommar sedan blir det kudde.

Något jag undrar över är det här med krockudde om jag har fattat rätt finns här en begränsning/rekomedation när det gäller barnets längd 140cm, men om barnet sitter på kudde borde det då inte kunna sitta fram redan vid 130-135cm längd?

#3
Bananmannen
2010-12-30 07:01

Håller med McTar till 100%. Min son var för lång för bakåtvänd barnstol innan han fyllde 3 år. Huvudet stack upp ovanför ryggstödet för mycket, vilket gjorde at vi fick köpa en framåtvänd redan då. Min dotter är nu vid 2 års ålder längre än min son var vid samma ålder, så jag antar att det blir samma visa med henne.

Så frågan är, vad är farligast, ett huvud som sticker upp för mycket ovanför ryggstödet och därför är väldigt nära vindrutan (vi har den bakåtvända stolen fram) eller framåtvänd stol för tidigt? Jag vet ärligt talat inte.

Sedan är det precis som du skriver en viktfråga också. Vi har en bakåtvänd Saab-barnstol (vi hade en Saab då sonen föddes) och så här står det på Saabs hemsida.

"Var rädd om det mest dyrbara. Bakåtvänd barnstol för barn 9 mån-3 år, eller max. 18 kg."

Dottern väger runt 13kg nu och hon fyller 2 år i januari.

#4
Bananmannen
2010-12-30 09:22

En till kommentar.

"– Vi behöver få fler föräldrar, bilbarnstolstillverkare och återförsäljare att inse hur viktigt det är med bakåtvänt upp till fyra-fem års ålder. Annars riskerar vi att många små barn dödas och skadas helt i onödan."

Min son är 116cm lång och fyller 5 i mars. Jag skulle vilja se honom intryckt i en bakåtvänd barnstol.

#5
Tobbe A
2011-01-04 14:11

Jag instämmer med föregående talare... Barn (åtminstone mina) som är 4 år är för stora att sitta bakåtvända. Eller så är bilarna för små... :-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.