Nästa artikel
Varje år dödas 1.3 miljoner människor i trafiken
Nyheter

Varje år dödas 1.3 miljoner människor i trafiken

Publicerad 16 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Upp emot 1.3 miljoner människor i världen dör varje år i trafikolyckor. Hälften av de omkomna är fotgängare, cyklister och motorcyklister.

Världshälsoorganisationen, WHO, beräknar för första gången den globala vägsäkerheten i en ny rapport. Resultatet är skrämmande. Förutom att 1.3 miljoner dör i trafiken varje år skadas mellan 20 och 50 miljoner människor.


Studien omfattar 178 länder, 98 procent av världens befolkning, och WHO:s generaldirektör Margaret Chan vill se förbättringar på en rad områden:


- Att bygga säkrare fordon och vägar, formge infrastruktur med fotgängares och cyklister i åtanke, utöka kollektivtrafik och förbättra vårt beteende på vägarna skulle minska skadorna och bidra till en allmänt mer hälsosam population.


Fler dödsolyckor
Medan antalet dödsolyckor minskar eller har stagnerat i höginkomstländer visar WHO:s rapport att olyckor med dödlig utgång blir fler i de flesta av världens regioner. Högst dödstal finns i de östra delarna av Medelhavsområdet och i Afrika.


Studien visar bland annat också att endast 57 procent av världens länder kräver användande av bilbälte. När det gäller låginkomstländer är de siffrorna nere på 38 procent.


Lägst dödstal återfinns i höginkomstländer såsom Nederländerna, Sverige och Storbritannien.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-06-16 18:56
Emme (ej verifierad)

Tänk om vi hade lagt våra pengar som gått på miljökameror på att lära andra länder om säkerhetstänk.
Då hade de iaf bidragit till några räddade liv iaf.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.