Bild
Nästa artikel

Många dödsolyckor i semesterparadis

Nyheter

Ny EU-statistik visar att trafiksäkerheten i Sverige är hög. Men i semesterparadis som Grekland och Bulgarien är dödsolyckorna i trafiken betydligt fler.

- Det är ett väldigt stort problem. Den absolut vanligaste dödsorsaken bland personer som turistar utomlands är just trafikolyckor. Om man kommer från ett land med säkra transportsystem, som Sverige, tänker man inte på att säkerhetsnivån är mycket lägre där man turistar, säger Matts-Åke Belin, trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket, enligt TT.

Antalet omkomna i trafiken varierar stort i EU. I Sverige och Storbritannien är trafiksäkerheten hög men i länder som Grekland, Polen, Bulgarien och Rumänien är antalet dödsolyckor på vägarna betydligt fler.

I Grekland och Polen omkom 130 personer per miljon invånare under förra året, vilket kan jämföras med Sveriges 39 personer.

"Man bör vara alert"
Svenska semesterfirare som åker på bilsemester i de mest trafikfarliga länderna råds nu till försiktighet.

- Man bör vara alert när man kör bil i dessa länder. Man ska uppmärksamma trafikrytmen och inte ge sig på för stora utmaningar direkt, som att köra långa sträckor eller ge sig ut med bilen i centrala Aten, , säger Mikael Höög, pressansvarig på Motormännen, enligt TT, och fortsätter:

- Man kan börja på en mindre plats och sedan växla upp efterhand.

På tisdagen antog EU-kommissionen en målsättning om att halvera antalet döda i trafiken i Europa under de närmaste tio åren.
Taggar: Nyheter
Många dödsolyckor i semesterparadis

Kommentarer

#1
Sven
2010-07-22 10:49

Använder dom bilbälte? Är bilarna i lika bra skick som i Sverige? Har de ac? Sen har vi vinter o halka som betydligt höjer risken/svårigheten att köra säkert.

#1
Seken
2010-07-22 11:20

Om man tror blint på statistik, så skulle det vara mer än 3 ggr så farligt för svensken att köra bil i t.ex. Grekland. Men på många turistorter är trafiken lugn och gles. Dessutom är många av de statistik-döda dårförare på mc/scooter utan hjälm. Ngt farligare i Grekland än i Sverige. För turisten. Möjligen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.