Nästa artikel
Ny statistik - trötthet bakom 40% av olyckor
Nyheter

Ny statistik - trötthet bakom 40% av olyckor

Publicerad 16 oktober 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Trötthet ligger bakom en stor del trafikolyckor. Det visar färsk statistik. Nu uppmärksammar Motormännens Riksförbund problemet.
- Stress, oro och en omvänd dygnsrytm med uppesittande långt in på småtimmarna resulterar i en befolkning som generellt får alldeles för lite sömn och när de väl sover blir resultatet en sömn av sämre kvalitet. Många kommer aldrig in i riktigt lång djupsömn, säger sömnexperten och läkaren Michael Lysdahl.

Trötthetsolyckor i trafiken är vanligt. Enligt en ny rapport från VTI är 40 procent av alla trafikolyckor relaterat till trötthet. Andelen medborgare som lider av dålig sömnkvalitet har fördubblats under tioårsperioden 1996-2005 och var tredje kvinna och var femte man uppger idag att de lider av någon form av sömnproblem.  

Varje dag sätter sig omkring 250 000 bilförare bakom ratten - trots att de är påverkade av stark trötthet. Detta anser Motormännens Riksförbund vara ett akut problem och genomför därför en satsning för att uppmärksamma bilister om problemet.

Fredagen den 17 oktober kommer Motormännens Riksförbund att arrangera en trötthetsolycka vid Sergels Torg i Stockholm. På plats finns bland annat överläkaren och sömnexperten Michael Lysdahl.

Genom att arrangera en trötthetsolycka hoppas Motormännens Riksförbund göra bilister medvetna om de faror som finns.
    
- I det längre perspektivet handlar det om att se till att kroppen får sitt dygnsbehov av sömn på 6-8 timmar, säger Berndt Sehlstedt som är Motormännens projektledare för trötthetsaktiviteten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-10-17 15:31
Emme (ej verifierad)

När ska vägverket komma underfund med detta?..
När det redan är försent?
Fartkameror gör ingen nytta!

#2 • Uppdaterat: 2008-10-18 10:37
Joséphine Dahlbäck (ej verifierad)

Tycker det bör läras ut på körskolor att se upp med trötthet. Har själv kört taxi 70- och 80-talet.
Hände ofta vid långa körningar, tröttheten.
Upplever det mer som jag kallar "Microsömn".
Efter att ha varit pigg kan det gå på en tusendels sekund att "somna", sas.
Men det hjälper med att bara stanna och vila sig el gå ur bilen i 10 minuter.
Om inte bör man inte fortsätta köra!!

#3 • Uppdaterat: 2008-10-24 22:33
Anders (ej verifierad)

Ok VV. Upp till bevis. Införskaffa 320 000 extra kameror med trötthetsavkännare uppsatt. Värva "trötta" poliser som inte ids längre och väck alla förare med en rejäl bot på 5000 spänn. Ta dessutom bort asfalten så att vägarna blir skumpiga (detta på går men öka tempot) -detta torde hjälpa. Som en av statsmaktens myndigheter bör ni omedelbart agera lika tufft å moraliskt riktigt som när ni införde nollvisionen. Låte ropen skalla : tröttheten dödar istället för farten dödar. Spendera nu hundratals miljoner på detta för äldre å sjuka bör inte få mer pengar - tvärom. Mera pengar åt VV som bygger feldoserade motorvägar med vattenälskande asfalt för att minska farten. Hurra.

#4 • Uppdaterat: 2011-03-19 10:50
BaerB

Jo många "oförklarliga" olyckor orskas nog av trötthet.
Har jag alltid trott.
Alla moderna superbekväma bilar gör ju inte direkt att man blir pigg av att köra bil. Snarare sitter man avskild från omvärlden, minimalt med ljud, inga vibbrationer, ingen känsla vad som finns under hjulen, helt avskärmad.
Och så skall man följa nån hestighetsbegränsning som gör att man tror att bilen står still.. Föga uppiggande!!

Obs: När jag kör BanAlfan till och från banor runt ikring, ibland över 100 mil tur och retur. Har jag aldrig varit trött!!
Märkligt! I moderna "superkomfortabla" bilar vill man ju slumra in efter bara nån halvtimmes körning...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.