Nästa artikel
"Kvinnor bättre än män på att använda bilbälte"
Nyheter

"Kvinnor bättre än män på att använda bilbälte"

Publicerad 20 oktober 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Kvinnor är bättre än män på att använda bilbälte. Det visar nya bältesmätningar.
- Om män var lika bra på att använda bälte skulle vi rädda 11 liv om året, säger Nils Petter Gregersen, trafiksäkerhetschef på NTF.
Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, genomförde tätortsmätningar i 117 kommuner under september månad. Totalt sett gjordes över 100 000 observationer - där fokus låg på bältesanvändning hos föraren och passageraren i framsätet.

Och resultaten ger ett glädjande besked. När mätningarna, i den här formen, startades i september 2004 låg bältesanvändningen på 82 procent. Nu ligger användningen på knappt 90 procent. 

- En fantastiskt utveckling som är ett resultat av ett antal samverkande faktorer, säger Nils Petter Gregersen.

NTF:s trafiksäkerhetschef pekar tre framträdande faktorer:

* NTF:s informationsaktivteter runt hela landet
* Bilbältespåminnare, som numera finns i de flesta nya bilar på marknaden
* Samhällets signaler om brottets allvar: 2002 höjdes bötesbeloppet för brott mot bälteslagen från 300 kr till 600 kr, 2006 höjdes beloppet ytterligare, till 1 500 kr.

Nu ser NTF resultatet av satsningen.

- Den högre användningen återspeglas också i statistiken i Vägverkets djupstudier. 2001 låg andelen obältade förare i dödsolyckor på över 50 procent, 2007 var den 43 procent, säger Nils Petter Gregensen.

Men fler liv kan fortfarande räddas. Framför allt om fler män börjar använda bilbälte. NTF:s studie visar att i riksgenomsnittet ligger användningen av bilbälte bland kvinnliga förare på 95,5 procent. Bland manliga förare ligger snittet på 89,6 procent. Statistik som oroar NTF.

- Om manliga förare var lika bra som kvinnor på att använde bälte skulle vi rädda minst 11 liv om året, säger Nils Petter Gregersen och fortsätter:

- Sannolikt ännu fler eftersom jag i beräkningen inte tagit hänsyn till att män kör fortare, mer aggressivt och oftare är berusade.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2008-10-20 16:56
Jag (ej verifierad)

Vad?
Har man inte viktigare sker att spilla tid på?
Den som inte ids änvända bilbälte är en idiot, en nolla, en person som förtjänar att dö om denna persoon krockar! Att ha bilbälte är så självklart för mig att jag aldrig tänker på det. Jag spänner alltid fsat mig innan jag startar bilen, det går med automatik.
Jag

#2 • 2008-10-20 23:14
Saabnisse (ej verifierad)

Jag kan hålla med om att den som inte ids använda bältet är en idiot, men tyärr kostar även idioter förfärligt mycket pengar i reparation. Jag hade en svåger som satte på sig bältet innan han backade ut ur garaget, därefter tog han av sig det, gick ur bilen och stängde dörren. Det var alltså en betingad reflex att sätta på sig bältet så fort man sätter sig i bilen och det borde det vara för alla. Jag har aldrig förstått mig på de som kör utan bälte, men jag har under alla år jag kört bil förstått att det finns en stor mängd korkade individer. Dessa är det synd om! Men de kostar samhället stora pengar.

#3 • 2011-01-27 15:54
Riskokare (ej verifierad)

Jag har suttit och väntat på frugan när hon är in och handlar i snabbköpet hemmavid. Och då kan man konstatera att kvinnor inte alltid använder bilbältet. De håller på och lagar till maten hemma och kommer på att det saknas något. Iväg fort som fan tvärbroms på parkeringen, in i affären, ut till bilen med håret på ända och iväg som ett jehu utan bälte, bråttom bråttom. Kvinnor kan de är så duktiga!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.