Bild
Nästa artikel

40 procent färre dödsolyckor med bättre vägar

Nyheter

Att svenska vägar är rätt utformade är avgörande när det gäller att minska dödsfallen i trafiken. Så många som två av fem dödsfall skulle kunna undvikas om vägstandarden höjdes, det visar en ny studie från Karolinska Institutet.


- Genom att höja vägstandarden skulle drygt 40 procent av dödsolyckorna kunna förhindras, säger Helena Stigson som nyligen disputerade vid Karolinska Institutet.


Den nya studien visar att den mest effektiva åtgärden för att skapa säkrare vägare är att mötesseparera vägar. Till exempel är det idag inte möjligt att köra mellan Sveriges två största städer på fullt mötesseparerade vägar. Detta vill Helena Stigson förbättra:

- Det kommer att ta tid och resurser att förbättra vägutformningen, men det är nödvändigt för en kraftig minskning av trafikdöden. Den största andelen olyckor inträffar på en begränsad del av vägnätet, där trafikflödet är högt, konstaterar Helena Stigson.

För att minska trafikdödligheten ytterligare pekar studien på arbete för att förhindra rattonykterhet. Då kan 65 procent av dödsolyckorna förhindras - vilket innebär 140 liv per år.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Emme
2009-06-15 20:16

[ironi]Nenene , bara fartkameror kan rädda mänskligheten![/ironi]

#1
Mr Sandman
2009-06-15 22:18

Och ju högre standarden ökas ju fler somnar av bara farten, tyvärr.

#1
J
2009-06-15 22:47

fantastiskt!

#1
affe
2009-06-17 02:58

vad då högre standard. dom är ju så tröttande och tråkiga. den asfalt är hemsk låter för jävligt. mycket. var bättre på 70 talet. finns inte en bil som tar bort de oljudet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.