Nästa artikel
Var femte barn sitter felvänt i bilen
Nyheter

Var femte barn sitter felvänt i bilen

Publicerad 5 april 2011 (uppdaterad 6 april 2011)
Föräldrar utsätter sina barn för onödiga säkerhetsrisker i bilen. Mer än en av fem barn upp till fyra år åker felvända.

En ny undersökning från Volvia Försäkringar visar att var femte barn, 22 procent, mellan noll och fyra år skjutsas framåtvända i bilen. Bland tre- och fyraåringarna sitter tre av fem, hela 59 procent, med ansiktet i färdriktningen.
 
– Många föräldrar vänder sina barn för tidigt. Barn som är upp till fyra år bör sitta bakåtvända då risken för en allvarlig nackskada minskar med hela 90 procent, säger Josefin Karlsson på försäkringsbolaget.

För att utbilda föräldrar om barnets placering i bilen ska Volvia Försäkringar i samarbete med trafiksäkerhetsorganisationen NTF sätta upp affischer med instruktioner vid landets samtliga förskolor. Samma anvisningar finns nu också tillgängliga för nedladdning.
 
Diskutera: Placerar du barn bakåtvända i din bil?

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-04-05 13:49
McTar

Barnstolar har en maxvikt. När de bakåtvända stolarnas maxvikt överskrids, skall man då i alla fall ha barnen bakåtvända? Om barnet dessutom är så långt att det sitter med huvudet i vindrutan eller med benen i sån vinkel så att det grinar efter fem minuters färd, skall man iaf ha barnet bakåtvänt???

Det finns INGEN förälder som vill att barnen skall skadas i onödan, varför vänder det då på barnan? Jo för att det ofta är praktisk omöjligt att ha barnen bakåtvända mer än till 3 - 3,5 år ålder.
Min son är tre och överskrider maxvikten i ActaGracos bakåtvända stol, kan det vara bra? Han sitter numer i baksätet för att det inte alls går att ha honom i framsätet. Snart kommer jag att placera honom framåtvänd. Tilläggas att han är i 4-årings normalläng. Är bara ålder en faktor eller är också längd och vikt en faktor?

#2 • Uppdaterat: 2011-04-05 15:48
Bellenberg

jag reagerar också på att alla såna här undersökningar idiotförklarar föräldrar som vänder på sina barn före 4 års ålder.

Mina tre äldsta barn har fått börja åka framåtvända någon gång mellan 3-3½ års ålder och skälet till det är att de har vuxit ur sina stolar på längden, dvs deras huvuden har stuckit upp för högt över ryggstödskanten! Vi har använt oss av Britax Eclipse, som enligt säljaren i vår babybutik är den bästa för långa barn...
Jag undrar varför det inte tillverkas stolar som räcker upp till 4 års ålder även för de barn som ligger ovanför medelkurvan i BVCs statistik??? Alltså stolar med lite längre ryggstöd!
Visst, de vändbara stolarna är ofta lite längre, men de är också sämre både som framåt- och bakåtvända än de stolar som är specialiserade åt ena hållet....

#3 • Uppdaterat: 2011-04-05 18:25
Henr1k

:-)
Först får man höra att "alla vill köpa mindre bilar nuförtiden" och sen det här. Vi har två fullsize-kombis, ingen av dem har den halvmetern som krävs mellan fram och baksäte för att en tre-åring ska kunna sitta utan att ha knäna i näsborrarna. Att de dessutom slutar spy när man vänder på sätet är bara en bonus. Självklart ska de sitta bakvänt så länge det är möjligt, ingen vänder fram sitt barn utan en anledning.

#4 • Uppdaterat: 2011-04-06 08:38
FLAC

man kan ju undra hur vi som stod och hängde mellan framsätena överlevde nu när ungarna ska sitta bakåtvända till puberteten...

#5 • Uppdaterat: 2011-04-06 10:14
KaptenOberkommando

Roligt att se så alla i stort sett är av samma uppfattning här bland kommentarerna. Våra barn har ocksåp vuxit upp i fullsizekombi (E-kombi), men trots detta var det omöjligt att ha dem sittandes med ryggen mot färdriktningen längre än till typ 3-årsåldern. Precis som någon skrev så slapp ungarna sitta med knäna i öronen i 30 mil till Stockholm samtidigt som de inte mådde illa längre. Någonstans går gränsen för när barnen inte kommer plats/mår dåligt kontra den av "experter" framräknade säkerheten.

FLAC, precis så! Vi låg och sov i baksätet på våran tid och hängde - som du, uppenbarligen - fram mellan framstolarna. Säkerhetsbälten fanns visserligen men ingen lag på att de skulle användas. Och när vi var riktigt små får man väl anta att man låg i morsans knä på passagerarsätet.

#6 • Uppdaterat: 2011-04-06 21:56
chauffören

det finns ju skoda superb med än halv meter mellan framstolarna och baksäte. störst i klassen . större än lilla e-combi

#8 • Uppdaterat: 2011-04-07 08:11
FLAC

chauffören: är det du som kallade dig "skoda prisvärd" förut? samma skoda-svammel i alla fall...

#9 • Uppdaterat: 2011-04-07 18:54
Newspeak (ej verifierad)

Båda mina ungar satt med knäna vid hakan i bakvänd position redan vid tre års ålder (jo, vi är några som är över medllängd i det här landet - båda ungarna är närmare två meter nu ett drygt decennium senare). Det gjorde att jag tvingades vända på barnstolarna. Det som ser bra ut på skrivbordet, är inte alltid det i verkligheten.

#a • Uppdaterat: 2011-04-08 11:36
Mistro

Har också lyssnat på detta eviga tjat om felvända stolar som om föräldrar som har satt sina stolar "fel" är dåliga förebilder som bör tänka om o.s.v
Själv känner jag ingen som inte har lagt ut tusentals kronor på dyra stolar till deras ögonstenar och i alla storlekar på bil.
PÅ dessa stolar som jag själv har nu samt på alla andra stolar som jag har sett så anges maxvikten 15kg vid montering på det vis som förespråkas!
( efter denna vikt bör alltså stolen vändas hur som helst )

Vår yngsta son har alltid varit fjäderlätt och vägde därför under 15kg till strax efter sin 3 års dag.
Dock är han normallång varpå vi ändå fick vända stolen ett par månader senare.
PÅ radion tjatade de om att minsta åldern för att vända stolen var vid 4 års ålder men helst skulle man vänta "så länge som möjligt"

Vi har en rymlig bil i mellanklassen som faktiskt även är rymligare än flera större bilar men det hjälper inte.
Min syster har en Grand Voyager och den blir också för liten.
Dessutom då man monterar stolarna på detta hållet så sitter inte stolen så hårt fast och man vågar ju inte fundera på vad som skulle hända vid en krock.
Gäller den bättre säkerheten även om stolen kastas runt i bilen?

Förstår ju tanken då det handlar om mindre barn ....även om småbarnsföräldrar i sin nyinköpta V70 ( eller någon annan modern större bil med korta bakdörrar ) ..funderar på om bilen krympt i tvätten just då barnet skall spännas fast.

Utgår också ifrån att många gärna som fort som möjligt placerar sina barn i baksätet då stolen stjäler mycket sikt då den sitter fram.
Repiga instrumentpaneler kan man också leva utav.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.