Nästa artikel
Utsläppen minskar kraftigt – trots ökad biltrafik
Nyheter

Utsläppen minskar kraftigt – trots ökad biltrafik

Publicerad 15 juni 2023 (uppdaterad 15 juni 2023)
Koldioxidutsläppen från vägtrafiken minskade kraftigt under 2022. Men trenden kan bli kortvarig. ”Vi väntar oss en kraftig uppgång i utsläppen”, uppger Naturvårdsverket.

Att blanda in biodrivmedel i vanlig bensin och diesel är en viktig anledning till att Sveriges koldioxidutsläpp minskade med fem procent under förra året jämfört med 2021.

För kategorin ”inrikes transporter”, där bland annat biltrafik ingår, är minskningen hela tio procent – trots att trafiken ökar. Det visar nya siffror från Naturvårdsverket, som än så länge är preliminära.

– Fem procent är en relativt stor minskning på ett år, de senaste tio åren har den genomsnittliga minskningstakten varit strax över två procent per år. Här ser vi att på kort sikt är det ökad elektrifiering och den fortsatt höga inbladningen av biodrivmedel i transportsektorn som är avgörande, säger Anna-Karin Nyström, chef för klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.

Att utsläppen från transporterna minskar kan till viss del också bero på att tung trafik i vissa fall tankar utomlands. Dessa utsläpp bokförs inte i Sverige.

Jämfört med 1990 års nivå har utsläppen minskat med 37 procent. Men efter regeringens senaste besked om reduktionsplikten förväntas utsläppen nu öka. 

– Vi väntar oss en kraftig uppgång i utsläppen, men hur stor den blir beror på hur snabbt elektrifieringen går och om regeringen inför andra styrmedel, säger Anna-Karin Nyström till TT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 15 juni 2023 hx30 skrev: HVO är den…
  • 15 juni 2023 raks skrev: McTar skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.