Nästa artikel
Tyska miljödepertementet vill förbjuda biobränslen
Nyheter

Tyska miljödepertementet vill förbjuda biobränslen

Publicerad 2023-02-01 15:30
Det tyska miljöministeriet vill införa ett förbud mot E10, biodiesel och andra typer av biobränslen. Förslaget har väckt kritik från flera håll.

Det tyska miljöministeriet förbereder ett lagförslag som ska förbjuda biobränslen som exempelvis E10, etanol och biodeisel. Anledningen är att det som odlas på åkrarna ska gå till mat och inte till att framställa bränslen.

Lagförslaget uppges ha stöd inom utvecklingsministeriet. Samtidigt har det inte fallit i god jord hos flera andra tunga instanser. Tysklands transportminister Volker Wissing sågar förslaget helt:

– Åtgärden skulle leda till en betydande ökning av koldioxidutsläppen inom transportsektorn och står därför i strid med den fastställda avsikten från regeringens sida när det gäller att uppfylla klimatskyddsmålen, säger han till tyska Auto Bild.

Även transportministeriets vice gruppledare Lukas Köhler ställer sig kritisk till planerna:

– Klimatmålen i trafiken kan bara uppnås med en mix av e-mobilitet och klimatvänliga bränslen i förbränningsmotorn, menar han.

Inte heller det tyska motorförbundet Adac ställer sig bakom lagförslaget.

– Biobränslen kan ge ett betydande bidrag till att uppnå klimatskyddsmålen. I detta avseende kan vi inte förstå förslaget, säger Adacs teknikchef Karsten Schulze till Auto Bild.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2023-02-02 11:31 Anders Egermo skrev: Elen…
  • 2023-02-02 08:44 Swenssons skrev: Glöm inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.