Nästa artikel
Klart: Skattelättnad för biobränslen fram till 2027
Nyheter

Klart: Skattelättnad för biobränslen fram till 2027

Publicerad 15 december 2022
Sveriges ansökan om att även i fortsättningen sänka skatten på biodrivmedel godkänns av EU-kommissionen. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Den nya skattereduktionen för biobränslen gäller fram till och med den 31 december 2026. Den har tidigare bara godkänts av EU-kommissionen ett år i taget eftersom undantaget egentligen strider mot EU:s regler för statsstöd, men nu får Sverige alltså godkänt i tre år.

Bränslen som omfattas av skattereduktionen är exempelvis HVO som inte omfattas av reduktionsplikten och E85. Det innebär att priserna inte kommer skjuta i höjden som väntat när dagens skattereduktion försvinner, även om exempelvis HVO redan i dag är rejält mycket dyrare än fossil diesel.

– Regeringen har jobbat för ett förlängt statsstödsgodkännande som sträcker sig över en längre period och välkomnar kommissionens beslut. Det kommer underlätta Sveriges fortsatta omställning mot mer hållbara transporter och bidrar till att minska beroendet av fossila bränslen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Gustav Melin som är vd på svenska bioenergiföreningen Svebio hade gärna sett en ännu längre skattebefrielse.

– Men fyra år är mer än de ettåriga beslut som tidigare ofta beviljats. Det ger en viss arbetsro för berörda företag under de närmaste åren och bättre möjlighet för branschen att utvecklas, säger han i ett uttalande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 17 december 2022 Vad bra ! Då får vi se vad…
  • 16 december 2022 Har slutat tanka HVO100…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.