Bild
Nästa artikel
Trots tuffa starten – Volvo levererar ny rekordsiffra

Trots tuffa starten – Volvo levererar ny rekordsiffra

Nyheter

Volvos andra halvår gick rekordbra och nu ska produktionen av laddbilar tredubblas i Gentfabriken. Men i Sverige se siffrorna inte riktigt lika bra ut.

Förra året blev en utmaning för alla biltillverkare. Men i vissa länder återhämtade sig bilförsäljningen rejält under hösten efter vårens försäljningstapp.

För Volvos del blev andra halvåret 2020 rekordbra – aldrig tidigare har Volvo sålt så många bilar under en halvårsperiod. Det beror dels på att många sköt upp bilköpet under våren och dels på att efterfrågan på laddbara bilar ökade under andra halvåret.

– Vi hade ett fantastiskt andra halvår efter en tuff start och vi tog marknadsandelar i samtiliga försäljningsregioner. Vi tänker bygga vidare på den här positiva trenden under 2021, då vi kommer fortsätta att indroducera nya elektrifierade Volvobilar och expandera vår onlineverksamhet, säger Lex Kerssemakers, chef för globala kommersiella operationer på Volvo Cars.

På den svenska marknaden kunde Volvo inte leverera lika imponerande siffror. Här minskade antalet nyregistrerade Volvobilar med 19 procent, enligt siffror från Bil Sweden.

Läs också: Volvo om skyhöga suv-andelen: ”Kan bli ännu högre”

”Vi hade ett fantastiskt andra halvår efter en tuff start”
Volvo XC40 P8 Recharge följs snart upp av en mindre elbilsmodell.
Volvo XC40 P8 Recharge följs snart upp av en mindre elbilsmodell.

3 av 10 har laddsladd

När det gäller de laddbara bilarna fördubblades den andelen för Volvo under 2020 jämfört med 2019. I Europa är nu tre av tio sålda Volvobilar laddbar, men det gäller än så länge nästan uteslutande laddhybrider och inte helt eldrivna bilar.

För att möta efterfrågan ska Volvo nu tredubbla produktionskapaciteten för elbilar i fabriken i belgiska Gent till 2022. Nu förbereder sig fabriken för att bygga Volvos nästa elbil efter XC40 – en mindre modell som även den baseras på den kompakta CMA-plattformen och som förmodligen ska presenteras i mars.

Under första halvåret sjönk Volvos försäljning med 21 procent men under andra halvåret ökade istället försäljningen med sju procent. Globalt sett blev det ändå ett försäljningstapp för helåret med sex procent.

Det är fortfarande Volvo XC60 som är märkets bästsäljare. Den följs av XC40 och XC90.

Läs också: Historiska milstolpen: Volvo omkörd av Volkswagens elbil

Taggar: Nyheter, Volvo

Kommentarer

#1
2021-01-07 15:57

uteslutande laddhybrider ... stora tunga bensindriva SUV:ar är för törstiga och smutsiga för att kunna säljas i större volymer utanför USA, därför sälj dom som miljöbilar genom att stoppa in ett litet batteri för nàgra mils drift, därefter "ren" bensindrift.
Hyckleri!

#2
2021-01-07 16:29

Dessutom XC 40 är alldeles för dyr Kunde jag ladda där jag bor skulle jag köpa en eNiro istället för ebilen efter ett halvår med Nirohybriden KIa har Volvoklass i komfort och teknik och mindre traktorskänsla och lagom med effekt.

#3
2021-01-07 17:13

Volvo får gärna ha billigare och lättare bilar.

#4
2021-01-07 17:26

Bengt: Skrev du på allvar att du har Volvo-komfort i en e-Niro? Har du provkört nån nyare Volvo? Sen skriver du att tekniken med är i samma klass? Tycker nog du ska läsa på lite om vad för olika säkerhetssystem det är i dem.....
Men ja, utan tvekan är en e-Niro lägre prissatt kontra motsvarande Volvo, men det är som vanligt med, man får vad man betalar för....

#5
2021-01-07 17:59

Benkt39 har nog inte kört så många bilar på grov asfalt typ Uppsala när han pratar Niro.
Niro har en riktigt gubb känsla med öronpropp varning på grova asfalten.
Så komfort, nja.

#6
2021-01-07 23:40

Carl Trefalt, några lättare Volvo modeller lär det knappast bli tal om, inte om de skall kunna hålla löftet med inga avlidna i Volvo bilar. De har målat in sig i ett hörn.

#7
2021-01-08 00:03

Vargen: Vad är det som säger att de målat in sig i ett hörn? Det kan ju vara så att de insett att ska man nå den säkerhet de vill nå i bilar för vanligt folk så blir det den tyngden, eller hur? I prio mellan lätt vikt och säker bil har de gjort ett val....hur svårt kan det vara att inse? Ja, det finns lättare bilar i klasserna, men säkrare? Ge mig gärna exempel iså fall på bilar som är både lättare och säkrare än motsvarande Volvo sett till aktiv och passiv säkerhet?

#8
2021-01-08 10:51

Bengt, vem är markägare / fastighetsägare där du har bilen stående nattetid?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.