Nästa artikel
Trafikverket slår ifrån sig: ”Folk tar bilen ändå”
Nyheter

Trafikverket slår ifrån sig: ”Folk tar bilen ändå”

Publicerad 29 oktober 2021
Trafikverket får hård kritik i en ny rapport för att inte ta hänsyn till miljön eller klimatet.

När Trafikverket planerar nya vägar och andra trafiklösningar får klimatperspektivet hamna i baksätet. Det visar ny forskning från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Den planering som görs för hur nya vägar ska utformas prioriterar framför allt bilisterna och det antas också att biltrafiken kommer öka framöver. Enligt kritikerna är det inte ett hållbart tankesätt ur klimatsynpunkt.

− Om biltrafiken underlättas kommer fler köra bil, så Trafikverkets planer blir avgörande för utvecklingen, säger Linnea Eriksson, en av forskarna bakom rapporten, till tidskriften Extrakt.

Håller inte med

Med Trafikverkets mål blir det rimligt att exempelvis bygga nya motorvägar i storstäderna. Linnea Eriksson säger att fler kommer köra bil om biltrafiken underlättas med nya vägar.

Trafikverket håller dock inte med om slutsatserna i rapporten. Enligt Rami Yones, som är chef för nationell samhällsplanering på Trafikverket, hjälper det inte att sluta investera i vägtrafik.

– Titta i urbana områden där man inte har byggt ut vägkapaciteten så som man borde. Folk tar bilen ändå, och står i bilkö timme ut och timme in, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (17)

  • 4 november 2021 Återigen en bra kommentar -…
  • 4 november 2021 Det är en typisk logisk…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.