Bild
Nästa artikel
Nyheter

Trafikverket vill sänka hastigheten på E14 för att höja säkerheten

Publicerad 18 maj 2021
80-skyltarna blir en allt vanligare syn på svenska vägar. Foto: Ulf Palm/Trafikverket
Trafiken på E14 mellan Sundsvall och norska gränsen kommer att gå trögare från och med december i år.
Stora delar av de sträckor på E14 där man nu får köra i 90 eller 100 km/h kommer till vintern att begränsas till 80 km/h. Det föreslår Trafikverket.
–  Vi vill ha effektiva resor och transporter. Men samtidigt kan vi inte tumma på säkerheten. Vi har noga följt den debatt som förts kring just E14 och när vägens utformning tillåter det sätter vi en högre hastighetsgräns, men säkerheten måste alltid komma först, säger Helena Werre, enhetschef på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Enligt myndighetens krav ska en väg vara mötesfri, alltså ha ett mitträcke mellan körriktningarna, för att vara lämplig för  hastigheter över 80 km/h. Undantaget är vägar med lite trafik där max 2.000 fordon färdas per dygn.
– Sänkta hastigheter är en effektiv och tillfällig åtgärd för att minska olycksrisken tills att vi har möjlighet att bygga mitträcken där de behövs, säger Helena Werre.

Trafikverket menar att sju liv per år kan sparas genom att hastigheten sänks. Eventuella samhällsförluster i form av längre transporttider och förlorad arbetstid nämner de inte i pressmeddelandet.

Myndighetens förslag om nya hastighetsgränser är nu ute på remiss hos berörda kommuner och regioner. Trafikverkets generaldirektör tar ett beslut i november och har som mål att införa de nya hastighetsgränserna i början av december.

Trafikverket har sedan 2014 jobbat med en översyn av hastighetsgränserna på svenska vägar. Till år 2025 kommer 425 mil väg få sänkt hastighet, och på 120 mil väg kommer hastigheten höjas.

År 2020 var det minst dödliga trafikåret någonsin i Sverige, med totalt 204 dödsfall. Flest olyckor sker utanför tätbebyggda områden, och den vanligaste hastighetsgränsen på olycksplatser är 70 eller 80 km/h.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.