Nästa artikel
Statistik: 2020 det minst dödliga trafikåret någonsin
Nyheter

Statistik: 2020 det minst dödliga trafikåret någonsin

Publicerad 29 april 2021 (uppdaterad 29 april 2021)
Det årliga antalet döda i trafiken fortsätter minska. Förra året var det minst dödliga sedan man började räkna.

Det årliga antalet döda i trafiken fortsätter minska. Förra året var det minst dödliga sedan man började räkna.

År 2020 omkom 204 personer i trafikolyckor i Sverige. Det är en minskning med 8 procent jämfört med året innan och den lägsta siffran någonsin, enligt statistik från myndigheten Trafikanalys.

Av de omkomna var 46 kvinnor, 158 män och 15 var barn under 18 år. 6 av 10 omkomna var skyddade trafikanter, alltså sådana som färdades i personbil, lastbil eller buss, och här är personbilisterna den största gruppen. Bland de oskyddade trafikanterna är motorcyklister och gående utsatt för störst risk.

Av de 28 motorcyklister som omkom under året var alla förare och alla utom en var män. 11 av dem dog i singelolyckor. 

Data från Trafikanalys.

Även antalet skadade i trafiken minskade. Förra året skadades 1.645 personer svårt, jämfört med 1.951 året innan. 13.709 personer skadades lindrigt, mot 15.768 året innan.

Flest olyckor sker utanför tätbebyggda områden, och den vanligaste hastighetsgränsen på olycksplatser är 70 eller 80 km/h. Väldigt få omkommer i trafikolyckor på vägarna med de högsta hastighetsgränserna.

Unga vuxna och äldre är överrepresenterade. Risken att dö i trafiken är störst för de som är 75 år och äldre, följt av ungdomar mellan 18 och 24 år.

Statistiken visar på stora regionala skillnader i landet. Antal omkomna per 100.000 invånare har under de senaste tio åren varit lägst i Stockholm, Blekinge och Östergötland, och högst i Norrbotten, Jämtland, Gotland och Västernorrland.

Statistiken är baserad på olycksrapporter från Polisen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.