Nästa artikel
Toyota slår tillbaka: ”Det är köparna som väljer”
Nyheter

Toyota slår tillbaka: ”Det är köparna som väljer”

Publicerad 16 juni 2022
Toyota ska fortsätta erbjuda flera olika typer av drivlinor för att passa alla köpare, säger utvecklingschefen.

Toyota har fått hård kritik för att ha ställt om betydligt senare än många konkurrenter till eldrift. Än så länge finns bara en elbilsmodell i utbudet, Toyota bZ4X, och majoriteten av alla Toyotabilar som säljs har fortfarande förbränningsmotor.

Kritiken har bland annat kommit från investerare som är besvikna på den långsamma omställningen och som hävdar att Toyota blivit av med sitt försprång när det gäller hybridbilar.

Men på en årlig konferens gav Toyotas utvecklingschef Masahiko Maeda svar på tal. Han fick en fråga från en dansk pensionsfond som investerat i Toyota, och svarade att koncernen måste erbjuda flera olika typer av drivlinor för att passa alla bilköpare.

– Målet är koldioxidneutralitet. Men det är kunderna som väljer, sa han.

”Målet är koldioxidneutralitet, men det är kunderna som väljer”

Toyota ska fortsätta erbjuda olika typer av drivlinor för att passa alla köpare globalt, enligt utvecklingschefen Masahiko Maeda.

Enligt utvecklingschefen är det alltså efterfrågan som styr hur många elbilar Toyota säljer, och det gäller även bränslecellsbilar, hybrider och laddhybrider. Att erbjuda flera olika drivlinetyper är rätt metod, enligt Toyota, särskilt på marknader som inte är redo för eldrift.

Samma metod har dock övergetts av Mercedes som till exempel skalat ned satsningen på bränslecellsbilar för att helt kunna fokusera på batterielbilar.

Toyota har tidigare kommit sist i en rapport som kartlägger hur förberedda biltillverkarna är på elbilsomställningen, och även lobbat mot elbilar i USA.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 17 juni 2022 A.L skrev: Axa skrev: Eller…
  • 17 juni 2022 Axa skrev: Jo jo, och nu…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.