Nästa artikel
Toyota grönast i världen
Nyheter

Toyota grönast i världen

Publicerad 29 juli 2011 (uppdaterad 29 juli 2011)
Interbrand har utsett Toyota till världens grönaste varumärke. Hela bilindustrin får beröm för sitt miljöarbete.

Toyota har blivit utsett till världens grönaste varumärke av konsultföretaget Interbrand. 3M placerade sig på andra plats och Siemens på tredje plats.

Rankningen baseras dels på offentlig information om företagens arbete för miljömässig hållbarhet, dels på konsumenters uppfattning av företag som miljövänliga. 10 000 konsumenter i världens tio största marknadsländer intervjuades i undersökningen.

Interbrand beskriver Toyota som ett gott exempel på ett varumärke som sätter hög vikt vid miljöarbete och även klarar av att kommunicera det offentligt.

Interbrand berömmer också hela bilindustrin för hur man arbetar för miljövänliga rutiner i företagens organisationer, samt för hur man förmedlar budskapet till konsumenterna.

Enligt Toyota är den höga produktionen av hybridbilen Prius en betydande orsak till att man fått utmärkelsen.

Diskutera: Vad tycker du om Toyotas och bilindustrins miljöarbete?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-07-29 19:14
Raymond K (ej verifierad)

Den är inte grönast i världen, den är ju silverfärgad!
Skämt åsido får man ju gratulera att en biltillverkare tar miljön på så stort allvar.

#2 • Uppdaterat: 2011-07-29 19:27
Pender

Det här med miljö har många bottnar. Om Prius, som helhet, och inte bara ifråga om på-pappret-utsläpp, är speciellt miljövänlig, kan man ha olika åsikter om. Dock ska inte förnekas att Priusköpare är kloka. Dels snor dom skattepengar från andra (cyklister och bilister) Dels får dom en gloria, som varande miljöhelgon. (De som läst den kanadensiska undersökning, som visade att miljöbilsköpare, inte skiljer sej från andra människor på annat sätt än att de är snålare, kan vi lämna åtsidan denna lyckliga dag för oss Toyota-ägare.)

#3 • Uppdaterat: 2011-07-30 10:38
quattron

Toyota var tidigt ute och miljöcertiferade sin verksamhet, givetvis väl medvetna om de vinster de kan göra ekonomiskt och förhoppningsvis även miljömässigt. Det har de marknadsfört på ett bra sätt och det är ju detta tillsammans med försäljningen av Prius som är anledningen till denna utmärkelse. Den enda bil i deras program som utmärker sig miljömässigt är ju Prius och kanske hybridAurisen men ingen av dem är ju med dagens mått mätt bränslesnåla. Det finns ju mängder av andra, både större och mindre bilar, som i verkligheten drar lika lite eller mindre bränsle fast med mycket enklare teknik. Övriga bilar i Toyotas sortiment briljerar inte det minsta vad det gäller bränslesnålhet. För ett litet antal människor i storstan kan en Prius passa bra men för Svensson med släp eller husvagn som kanske till och med kör mest på landsväg finns det mycket bättre alternativ, både praktiskt och miljömässigt, anser jag. Men ett symbolvärde har Prius, det förnekar jag inte.

#4 • Uppdaterat: 2011-07-30 14:20
quattron

Leifer, jag väntade mig ett väldigt snabbt motsvar från dig, som talesman för den röd/vita fanan. Det jag menar med bränsleförbrukningen är inte det som står i databladet utan verkligt körning där t.ex. motorväg och landsväg ofta ingår. Många bilar, så gott som alla nyare mindre dieselbilar går på samma eller lägre förbrukning som Prius och med bättre körbarhet och prestanda. Det går att läsa test efter test om detta i biltidningarna. Pluginversionen däremot kan ju bli spännande, men där är många tillverkare på gång. Svensson vill nog gärna ha driftsäkerhet, vilket de flesta bilmärke med självaktning kan erbjuda men prioriteringarna är väldigt olika. En del vill ha roliga bilar, snabba eller bara en bil där man själv kan välja hur den ska utrustas, därför kör inte alla Toyota. En del vill t.o.m kunna utrusta den med dragkrok!

#5 • Uppdaterat: 2011-07-31 10:42
1 Tysken (ej verifierad)

Det är väl inget ovanligt att få en snittförbrukning på en Prius på 0.65-0,7l/milen.
Speciellt om man använder den vid normalkörning och gasar för att hänga med övrig trafik.
Många Dieslar kör man på samma eller lägre förbrukning idag.
Priusen var när den kom mycket inovativ, men idag så är funktionen bensinmotor /el inte så unikt bränslesnål längre.
Som kommenterats tidigare så är det en mycket liten del av Toyotas produktion som är hybrid, övriga modeller är inte mer unika än andra tillverkare, tittar man på vad som tillverkas i USA av Toyota så är deras Pick Up:s lika törstiga som Ford o GM:s

#6 • Uppdaterat: 2011-07-31 14:41
1 Tysken (ej verifierad)

Jag har två kollegor som har Prius, med körning som är blandad...det är deras uppgifter jag hänvisar till.
Kan man smyga omkring i stan så kan man nog komma ner under 0,5 men inte på landsväg , där motorn får arbeta ganska hårt med tanke på att Priusen är tung och motorn klen.
Det är inga problem att på landsväg köra exv en V50 drive på under 0,5l/mil o sällan över 0,65 i ren stadskörning.
Men nu var inte detta min andemening i tidigare kommentar, utandet var att i Toyotas produkton är hybrider väldigt liten..man tillverkar många bilar i USA som konkurrerar med Jänkarna att kunna dra i sig enorma mängder bensin.
Toyota får ju utmärkelsen för att varumärket upplevs som grönt..en väldig skillnad mot att vara grönt i realiteten

#7 • Uppdaterat: 2011-08-01 01:14
Hanzzon

Tysken, Du hävdar att det inte är ovanligt att en Prius drar 0,65-0,7L/milen.
Jag själv som äger en några år gammal en Prius2 bokför varje tankning och har hitills legat från allt mellan 0,39L/milen till 0,61L/milen som max i snitt på varje tank hitills i verklig bränsleförbrukning med ett årssnitt(!) på omkring 0,52L/milen vilket inkluderar allt i från landsvägskörningar till motorväg, många ogynsamma kortkörningar och vinterkörningar.
Det är ett väldigt lågt genomsnitt på de rätt ogynnsamma körningar vi gör i verkligheten i mina ögon på en Automatväxlad rymlig bil i Prius storlek trots att vi hänger med trafiken och i princip alltid kör omkring 10km/h+ hastighetsbergänsningen så får man sin Prius att dra 0,65-0,7L/milen ofta måste man vara väldigt dålig att köra bil eller ha väldigt svårt att förstå sig på hur man kan utnyttja hybridtekniken utan att för den skull köra sakta.

#8 • Uppdaterat: 2011-08-01 10:14
1 Tysken (ej verifierad)

Självklart så är hela toyotamaffian på krigstigen ..jag relaterar till vad som sägs , eftersom jag aldrig skulle nedlåta mej till att åka omkring i Prius..vad jag vet så är dessa Prius nog gen III för det är MY10
Men självklart Hanzzon och Shogun så har jag fel , eftersom ni sitter inne med facit..
Ni bor tydligen på landet, men jag talar om bilar som går i storstäder och landsväg, de kör dessa som deras tidigare tjänstebilar..båda trodde att de skulle få lägre kostnader, det fick dom också , men också en massa nackdelar, som kommer att innebära att man ev bryter leasingkontraktet och tar en konventionell bil istället.

Vem har talat om automat Vs manuell..ni får väl sansa er lite..

Något extra skall man väl få om man köper en Toyota(hemska tanke) för 300.000 till skillnad för exv. en V50 för 200.000

#9 • Uppdaterat: 2011-08-01 12:28
Granlund (ej verifierad)

Stoor:
Plugin Opeln du drömmer om drar 0,7 liter milen, nästan dubbelt mot en prius!
Vxllådan i prius är det modernaste som finns, väljer exakt varvtal efter omständigheterna. Har kört prius många år, den drar 0,45 liter milen om man håller fartgränserna och går aldrig sönder!

#a • Uppdaterat: 2011-08-01 12:39
Kevin Carlsson

Har nu redigerat/raderat några kommentarer som inte höll acceptabel nivå. Här diskuterar vi sak, inte person.

Upprepat missbruk kan leda till avstängning.

/Kevin Carlsson, Tillförordnad webbredaktör

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.