Nästa artikel
Teslas vinstrekord: En miljard dollar
Nyheter

Teslas vinstrekord: En miljard dollar

Publicerad 27 juli 2021 (uppdaterad 27 juli 2021)
Årets andra kvartal var det bästa någonsin för elbilstillverkaren, som tiodubblade vinsten jämfört med förra året.

Tesla överträffade analytikernas förväntningar och omsatte 12 miljarder dollar, motsvarande 103,5 miljarder kronor, under andra kvartalet 2021. De gjorde också en vinst på en miljard dollar, motsvarande 9,5 miljarder svenska kronor. 

Det innebär en tiodubbling av vinsten jämfört med samma period förra året. Det är också första gången som företaget hade gått med vinst även utan att sälja utsläppsrätter till andra biltillverkare – dessa utgjorde bara tre av de 9,5 vinstmiljarderna.

Det är goda nyheter för Tesla, eftersom försäljningen av utsläppsrätter är en inkomst som kan komma att sina i takt med att fler biltillverkare ställer om till eldrift.

Läs också: De slutar köpa utsläppskrediter av Tesla: ”Klarar oss själva”

Precis som resten av bilindustrin har Teslas produktion hållits tillbaka av chipbristen och höga råvarupriser, men produktionen väntas trots det öka under kommande månader.

Perioden har däremot inte varit helt bekymmersfri. I juni tvingades de uppdatera mjukvaran i 285.000 bilar i Kina efter ett problem med farthållaren i Model 3 och Model Y. I USA återkallades tusentals bilar när ett fel på bilbältet uppdagades.

Tidigare i år investerade Tesla 1,5 miljarder dollar i kryptovalutan Bitcoin som sedan dess har tappat i värde och som därmed innebar en finansiell förlust på 23 miljoner dollar för perioden.

I augusti väntas leveranserna av crossovern Model Y starta i Europa.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.