Nästa artikel
Teslas kameraövervakning ska hålla förarens ögon på vägen
Nyheter

Teslas kameraövervakning ska hålla förarens ögon på vägen

Publicerad 31 maj 2021 (uppdaterad 1 juni 2021)
Nu håller Tesla förarna under konstant uppsikt för att se till att de inte missbrukar Autopiloten.

Efter en ny mjukvaruuppdatering använder nu Tesla interiörkamerorna i Model 3 och Model Y för att se till att föraren är uppmärksam på vägen när Autopilot är aktiverad.

Systemet ska med hjälp av artificiell intelligens kunna identifiera när föraren exempelvis tittar ned i sin telefon i stället för att hålla uppsikt framåt.

I en text som beskriver funktionen skriver Tesla att ”kameran ovanför din innerbackspegel kan nu upptäcka och varna om ouppmärksamhet från föraren när Autopilot är aktiverad. Data från kameran lämnar inte bilen, vilket innebär att systemet inte kan överföra information så länge datadelning inte är aktiverat”.

Model 3 och Model Y har länge haft en kamera inbyggd vid fästet till innerbackspegeln, men enligt Tesla har den tidigare inte använts till att övervaka föraren. De nya versionerna av Model S och X som börjar säljas senare i år kommer enligt uppgift också att ha en interiörkamera.

Twitteranvändaren Green the Only har lyckats ta sig in i mjukvaran för att ta reda på hur det fungerar. Han har publicerat en video där man kan se hur systemet ständigt övervakar en mängd olika parametrar om föraren.

 

Tesla har tidigare kritiserats för att det är alldeles för lätt att lura Autopilotsystemet att tro att man som förare är uppmärksam på vägen. Det har tidigare räckt med att bara sätta fast något tungt på ratten för att systemet ska tro att man håller i den.

Teslas Autopilot är självkörande på nivå 2, vilket innebär att systemet enbart är gjort för att assistera föraren – inte för att köra själv.

I våras lyckades amerikanska Consumer Reports få Autopilotsystemet att köra vidare med en bil, även om det inte satt någon i förarsätet. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.