Nästa artikel
Teslas glädjebesked: Vinst för sjätte kvartalet i rad
Nyheter

Teslas glädjebesked: Vinst för sjätte kvartalet i rad

Publicerad 28 januari 2021 (uppdaterad 26 juli 2021)
Tesla kunde visa flera positiva siffror för fjärde kvartalet och helåret 2020. Men analytikerna hade förväntat sig mer.

Tesla har gjort en imponerande rusning på börsen de senaste åren. Bara det senaste året har börskursen ökat med över 660 procent och företaget är nu det femte högst värderade i USA.

Förväntningarna var alltså enorma när Tesla rapporterade förra årets resultat. Omsättningen har ökat med hela 22 procent under helåret 2020 jämfört med året innan, en större ökning än analytikerna förväntat sig.

Mer imponerande är att Tesla för första gången någonsin kunde rapportera vinst för ett helår, och fjärde kvartalet 2020 blev det sjätte raka kvartalet som Tesla visade vinst. Resultatet nådde dock inte upp till analytikernas förväntningar och Teslas aktie sjönk några procent på börsen.

Fjärde kvartalet blev det sjätte i rad som Tesla visade vinst

En anledning till att Tesla kunde visa vinst var att företaget säljer utsläppsrätter till biltillverkare som inte ställt om till eldrift tillräckligt fort. Genom att betala Tesla kan biltillverkarna ”åka snålskjuts” på Teslas nollutsläpp och sänka sina egna siffror på papperet.

En intressant detalj är att snittpriset per bil minskat med över tio procent. Det beror på att Model 3 och Model Y nu är märkets viktigaste modeller, inte de större och dyrare Model S och Model X.

Teslas vinstmarginal ligger i nuläget på 6,3 procent. Målet att leverera en halv miljon bilar missades med minsta möjliga marginal, bara 983 bilar.

2021 blir ett osäkert år med tanke på hur coronapandemin utvecklas. Ingenjörerna utvecklar just nu pickupen Cybertruck, sportbilen Roadster, den nya lastbilen samt en mystisk ”framtidsbil”.

I Sverige har Tesla visserligen ökat enormt de senaste åren men förra året minskade dock antalet registrerade bilar med 21 procent, och i Europa registrerades elva procent färre Teslabilar förra året jämfört med året innan.

Läs också: Vilken kris? Här är bilmärkena som tappat minst i Sverige

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.