Bild
Nästa artikel
Nyheter

Teslas nyhet ska rädda bortglömda barn i varma bilar

Publicerad 24 augusti 2020 (uppdaterad 24 augusti 2020)
Ny typ av radarsensor kan känna av om någon är kvar i bilen.

Varje sommar kommer larmrapporter om barn eller djur som blivit instängda i varma bilar, vilket kan få mycket allvarliga konsekvenser.

Nu förbereds ett lagförslag i USA som skulle innebära att alla nya bilar som säljs måste ha ett särskilt system som upptäcker om någon är kvar i bilen efter att den låsts. Anledningen är att över 100 barn avlidit i olyckor kopplade till varma bilar i USA under de senaste två åren, uppger NBC 24.

Vissa bilar har redan sensorer i stolarna som kan avgöra om någon sitter i dem. När bilen stängs av varnas föraren med ett meddelande.

Nu har Tesla ansökt om tillstånd för att få använda en särskild rörelsesensor i sina bilmodeller, skriver Reuters. Sensorn kan avgöra om någon är kvar i bilen efter att föraren låst den, och även förbättra stöldskyddet. Men sensorn använder en annorlunda våglängd som Tesla behöver söka särskilt tillstånd för.

Radarsensor

Systemet skulle bestå av fyra sändare, tre mottagare och en radarenhet längst fram i bilen. Radarenheten kan ”se på djupet” och genom mjuka material och skulle därmed bättre kunna upptäcka om någon är kvar i bilen än med bara en stolssensor.

Enligt Tesla ska systemet även minska risken för falskalarm jämfört med vanliga sensorer, och det kan känna av andningsmönster och hjärtrytm. Eventuellt kan sensorerna även användas för att anpassa krockkuddar efter kroppsstorleken vid en olycka.

Läs också: Då bör du krossa en ruta för att rädda hund eller barn

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-08-24 09:00
J.L

Från klarhet till klarhet! Tesla som säkraste bilen på marknaden och med ett sytemtänk som slår de traitionella med hästlängder. Ett företag från 1927 som påstår att de är säkrast kan se sig akterseglade.

#2 • 2020-08-24 09:24
Kanske

Radar är radiovågor som är skadlig för djur och människor. Sterilitet är en högre risk för personer som arbetar med eller i närhet av radar.
Elektriska fält har de senaste årtiondena varit ett problem för många biltillverkare. Volvo hade bland annat alldeles för höga värden.
Att nu öka på de elektriska fälten med radarvågor verkar knappast smart. Ser man det krasst så räddas barnet från att dö i den varma bilen men blir steril som grädde på moset.

#3 • 2020-08-24 12:16
Elbilisten

Teslas funktion Cabin overheat protection är nu två år gammal. Den nya sensor är en uppgradering. Det finns även här en potentiellt livsviktig skillnad mot avgasbilarna. Skulle varningen av någon anledning inte uppmärksammas kan Teslan hindra att kupétemperaturen stiger till livshotande nivåer. I en avgasbil fungerar AC bara när motorn är i gång. Ännu en grej där elbilen är bättre.

#4 • 2020-08-24 12:50
N-iklas

Om det bara är den primära funktionen man är efter och inte en allmän röntgenundersökning också, så borde ju vanliga ultraljuds sensorer i tjuvlarm kunna fungera tillfredsställande och det skulle bli både enklare och billigare - men naturligtvis skulle det inte ge mycket av "marknadsföringseffekt" - det är ju DET man är efter och inget annat.

#5 • 2020-08-24 14:32
hultarn

Kanske: nu kommer väl knappast någon sitta inlåst i bilen 8 timmar per dag, och den lilla stunden ett barn skulle bli bortglömt innan larmet går, lär inte kunna påverka hälsan. Annat än att det slipper överhettning, och i värsta fall omkomma.
Men, har du någon källa på att barn blivit sterila senare i livet pga några minuters lågeffektradar, så tar jag gärna del av den.

#6 • 2020-08-24 16:20
Arne Nilsson1

Är man med i Teslasekten så gillar man allt som kommer därifrån. Vem "glömmer" ett barn i bilen? Att utrusta alla bilar med någon form av avkänning för om nån sitter kvar när jag låst bilen kommer ju att göras med nån enklare teknik. Blir det obligatoriskt så blir det inte Teslas variant. Varför krångla till det? Jag har lampor som har rörelsedetektor på huset. Kostade småpengar.

#7 • Uppdaterat: 2020-08-24 18:02
Carl Trefalt

Man kan ha rörelsedetektor eller värmeavkännare infravärme. Tesla löser alla problem, och flyg raket med människor till rymdstationen till och med.

#8 • 2020-08-24 18:57
Elbilisten

#6: Vem som glömmer barn i bilen? Det finns ingen lista med namnen i artikeln. Hoppas du att myndigheterna godkänner billigare och enklare teknik som förhoppningsvis fungerar? Var fjärde barn som dog tog sig in i en bil på egen hand och lyckades inte ta sig ut i tid. Teknik som kan rädda liv får kosta.

#9 • 2020-08-24 21:58
Henrik M

Arne: Vad har det med sekt att göra om man är positiv till lösningar som räddar liv?! Man kan såklart tycka att ingen glömmer barn i bilen, men bevisligen gör ju skrämmande många det sommar efter sommar......
Du tycker såklart att "dogmode" är dåligt med?

#a • 2020-08-26 06:39
Stefan Eriksson

Bra funktion, men tragiskt att den behövs-Vem f.. glömmer eller lämnar barn eller hund i en varm bil?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.