Bild
Nästa artikel
Nyheter

Uppfinning räddar barn i varm bil

Publicerad 30 mars 2016 (uppdaterad 30 mars 2016)
Sensor i bilstolen varnar – produkten framtagen av pappor.
Barn som lämnas i  varma bilar har lett till många tragiska dödsfall. Inte minst i USA, där i genomsnitt 38 barn per år dör av  värmeslag i överhettade fordon, enligt organisationen kidsandcars.org.

Två pappor från Florida kan nu ha funnit en lösning på problemet. De har tagit fram Sense-A-Life, ett bluetooth-styrt system som består av en sensor som monteras i bilbarnstolen och känner av tyngden när ett barn sitter där. En annan sensor finns under förarsätet. Skulle föraren lämna bilen och glömma barnet skickas en varningssignal via en mobilapp. Om barnet inte tas ur bilen efter varningen skickas ytterligare en signal till en annan registrerad mobil.

20163003084132.jpg?itok=pL8wKuFa

En av uppfinnarna, Fadi Shamma, säger till Huffington Post att det råder stark stigmatisering mot föräldrar som glömmer sina barn i varma bilar.

– Men det händer verkligen. Föräldrar gör misstag, vi är bara människor. Vi lever i en värld full av distraktioner, vi tvingas göra hundra saker samtidigt och nyfödda är inte alltid synliga i sina bakåtvända stolar.

Projektet finansieras via crowdfunding och insamlingen startar i april.
 
Diskutera: Vad tycker du om uppfinningen?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-03-30 11:09
pinjong

Kanske bättre än inget men det känns som att systemet har ett antal luckor.

#2 • 2016-03-30 13:35
benny karlsson

"Ska bara" är en vanlig förklaring/ursäkt när man påpekar det olämpliga i att lämna barnet eller hunden sovande i bilen. Den siste id---ten är ju inte född än så fler olyckor lär ske. Har själv slagit ut en ruta och ringt polis, pga inlåst hund och ägaren "jag skulle ju bara"...när han dök upp efter 30 min. Kan produkten hjälpa ett barn så är den bra.

#3 • 2016-03-30 17:05
Focus

Jag är tveksam till att personer som glömmer sitt barn i bilen är berättigad att vare sig ha körkort eller barn eller ens hund. Vad glömmer man mer: Stopplikt, övergångsställe eller att man överhuvudtaget kör bil?

#4 • 2016-03-31 09:14
Hackenbush

Hursomhelst, kan denna uppfinning rädda barn inlåsta i bilar så är det bra.

#5 • Uppdaterat: 2016-03-31 16:52
Roy J

Det är nog bra att larmet går till ytterligare en telefon. Annars har vi "jag ska bara" där igen.

När jag läste rubriken trodde jag det skulle vara något mer drastiskt.
En tempsensor reagerar när olämplig temperatur uppnåtts, larmet slås på och dörrarna låses upp.

#6 • 2016-03-31 18:11
Reverend Benny

Det är lätt att döma andra.

Tycker nog snarare att uppfinningen skulle sitta i bilen, tror Volvo hade någon lösing som kände av hjärtpuls och om det satt någon i bilen när den låstes, med detta täcker man ju även in djur.
Det borde vara en bättre lösning då insikten hos stressade föräldrar sällan är så bra så att man kanske köper denna typen av uppfinning.

Ingen tror ju på allvar att man gör något så dumt som att glömma ett barn eller djur, tills det händer.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.