Nästa artikel
Polisen uppmanar: Lämna inte hunden i varm bil
Nyheter

Polisen uppmanar: Lämna inte hunden i varm bil

Publicerad 22 maj 2018 (uppdaterad 23 maj 2018)
Sommarhettan kan bli en dödsfälla inuti ett fordon för våra fyrbenta vänner. Så här ska du agera om du ser en hund i en varm bil.
Solen gassar och temperaturerna är höga på många håll i landet just nu. Hundförarenheten hos Polisen i region Väst går i ett Facebookinlägg ut med en uppmaning att fundera över om man verkligen behöver ha med sig hunden i bilen när ärenden ska uträttas:

“Man kan kanske tro att hundar svettas genom tungan, det gör dem inte. Hundar svettas knappt överhuvudtaget. Att hundar har tungan ute är som en regulator för att kyla kroppen. I en parkerad varm bil har hunden som ett exempel inte en chans att finna skugga och förmågan att kyla kroppen med tungan blir helt verkningslös. Djuren är chanslösa och blir dem kvar i en parkerad bil för länge. Då har man i värsta fall förlorat sin kamrat”, står det i Facebookinlägget.
Enligt Svenska Kennelklubben kan en bil som står parkerad i solen uppnå en temperatur på 52 grader vid lunchtid, om det är soligt och 27 grader utanför. 

Lämnas hunden i bilen när det riskerar att bli över 25 grader bryter man mot Jordbruksverkets djurskyddsbestämmelse.

Så hur ska man då agera om man ser en hund som visar tecken på överhettning i en varm bil? Polisen i Kävlinge, Burlöv, Lomma och Staffanstorp ger dessa råd:
  • Känn efter om bildörren är öppen.
  • Kontakta polisen (ring 112 om du anser att det är akut, annars 114 14).
  • Notera registreringsnummer.
  • Notera klockslag och tidpunkter.
  • Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.
Som sista utväg kan du krossa en ruta för att rädda djuret om ingen annan lösning finns. Detta med stöd av nödbestämmelsen i 24 kap 4 § Brottsbalken. Nöd föreligger bland annat när fara hotar liv, hälsa eller egendom. Den som vidtar den räddande åtgärden måste vara beredd att identifiera sig för tillkallad polis eller bilägaren. I de fall där det uppenbart att djuret lidit kommer en anmälan om djurplågeri upprättas av polis.

Diskutera: Har du upptäckt en hund i en varm bil någon gång och hur agerade du?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.