Nästa artikel
Tesla utreds igen – säkerhetsbältet kan lossna
Nyheter

Tesla utreds igen – säkerhetsbältet kan lossna

Publicerad 28 mars 2023 (uppdaterad 29 mars 2023)
Amerikanska NHTSA kör igång ytterligare en utredning om Tesla. Den här gången kan säkerhetsbältet lossna i Model X.

Den amerikanska myndigheten NHTSA har fått in två anmälningar om att säkerhetsbältet i Tesla Model X kan lossna. Nu ska NHTSA ta reda på hur omfattande problemet är.

Totalt omfattas omkring 50 000 exemplar av Tesla Model X byggda 2022 och 2023 av granskningen. I båda fallen ska bältet ha lossnat från fästet vid dörren, och vid låga miltal.

Någon olycka ska inte ha inträffat som följd av problemet, som enligt NHTSA verkar bero på att bältesfästet inte skruvats fast ordentligt under tillverkningen.

”Min överkropp kastades framåt och kraften gjorde att bältesfästet lossnade helt”

I ett av fallen som Reuters hänvisar till lossnade bältet i låg fart när bilens autobroms slog till för att undvika att krocka med dörren till en lastbil som plötsligt öppnades.

”Min överkropp kastades framåt och kraften gjorde att bältesfästet lossnade helt”, skriver Model X-ägaren i sin anmälan.

Nu inleds en så kallad preliminär utredning som Tesla har möjlighet att svara på. Efter det avgörs om bilarna måste återkallas eller åtgärdas.

Tesla är sedan tidigare under utredning hos NHTSA eftersom ratten kan lossna i Model Y. Det finns också öppna utredningar om att betaversionen av mjukvaran Total självkörningsförmåga kan orsaka olyckor, att bilarnas Autopilotsystem kan panikbromsa utan anledning och att det kan finnas möjlighet att spela spel på infotainmentskärmen även när bilen körs.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 29 mars 2023 Bara ett ytterligare exempel…
  • 29 mars 2023 Att överkroppen "kastas…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.