Nästa artikel
Nu ska Teslas ”spökinbromsningar” utredas
Nyheter

Nu ska Teslas ”spökinbromsningar” utredas

Publicerad 18 februari 2022 (uppdaterad 18 februari 2022)
Fenomenet med Teslabilar som plötsligt bromsar in kraftigt trots att det inte finns något hinder på vägen ska nu utredas av amerikanska NHTSA.

Många amerikanska Teslaägare som använt bilens Autopilot och råkat ut för så kallade ”spökinbromsningar” har anmält det till myndigheten NHTSA. Nu ska fenomenet utredas.

Spökinbromsningarna, eller fantominbromsningarna som de också kallas, innebär att bilen upptäcker någon form av hinder och plötsligt bromsar relativt hårt. Men ofta finns inget hinder på vägen och inbromsningen kan bli en trafikfara, särskilt om bilen bakom ligger nära.

Föraren kan accelerera igen genom att trycka på gasen och dessutom anmäla inbromsningen direkt till Tesla, men problemet kan ändå vara obehagligt.

De senaste nio månaderna har NHTSA fått in 354 klagomål om oväntade inbromsningar i Teslabilar av modellår 2021 och 2022. Nu inleds en utredning för att gå till botten med felet i totalt 416 000 exemplar av Tesla Model 3 och Model Y.

”Förarna rapporterar att den snabba inbromsningen kan ske utan förvarning, helt slumpmässigt och ofta upprepade gånger under en körning”, uppger NHTSA.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.