Nästa artikel
Tesla öppnar Giga Berlin – premiär för nya fabriken
Nyheter

Tesla öppnar Giga Berlin – premiär för nya fabriken

Publicerad 22 mars 2022 (uppdaterad 22 mars 2022)
Tesla ska leverera de första bilarna från den nya jättefabriken utanför Berlin på tisdagen.

Efter flera motgångar, bland annat i form av tysk byråkrati och en anlagd brand har Tesla öppnat den nya fabriken utanför Berlin. Elon Musk är på plats och inviger den nya anläggningen under tisdagen. Även Tysklands förbundskansker Olaf Scholz är på plats för att välkomna Tesla.

Giga Berlin är en milstolpe för märket, en jätteinvestering på över 50 miljarder kronor med 12 000 anställda som ska bygga en halv miljon bilar årligen. Tanken är att effektivisera Teslas logistik och enklare kunna leverera bilar till europeiska köpare.

Förberedelserna har pågått länge och utanför fabriken har tillfälliga tält och gästentréer byggts. På förmiddagen anordnas guidade turer i fabriken och på eftermiddagen ska de första bilarna, Tesla Model Y Performance, levereras till köparna.

”Det är spännande att lämna över de första produktionsbilarna byggda i Giga Berlin-Brandenburg”, skriver Teslachefen på Twitter.

Elon Musk hade hoppats kunna öppna fabriken för åtta månader sedan, men enligt lokala myndigheter har öppningen ändå kunnat ske relativt snabbt för den här typen av projekt.

Fabriken hyllas också av tyska VDA.

– Att Tesla valt Grünheide visar hur attraktiv den tyska bilindustrin är, säger branschorganisationens vd Hildegard Müller till Wirtschaftswoche.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.