Nästa artikel
Folkfest vid nya Teslafabriken – men mjukvaran försenad
Nyheter

Folkfest vid nya Teslafabriken – men mjukvaran försenad

Publicerad 11 oktober 2021
Tesla bjöd in tusentals personer till ett event vid den nya fabriken i Tyskland. Samtidigt kom beskedet att en viktig mjukvaruuppdatering blir försenad.

Den stora Teslafabriken som byggs utanför Berlin har kapacitet för att tillverka 10 000 bilar i veckan eller drygt en halv miljon bilar årligen, uppger Elon Musk.

De första bilarna, Tesla Model Y, ska börja byggas i november eller december, men det kommer dröja innan produktionen skalas upp. I väntan på att den tyska Teslafabriken även börjar tillverka batterier ska de byggas i Kina och sedan skeppas till Tyskland.

– Att börja produktionen är trevligt, men att nå större volymer är den svåra biten, sa Elon Musk under ett event vid fabriken som liknade en folkfest dit 9 000 personer köpt biljett och lockades med guidade turer i fabriken och pariserhjul.

Tesla har fått kritik för fabrikens miljöpåverkan. Enligt Elon Musk använder fabriken relativt lite vatten och batteriproduktionen beskriver han som ”hållbar”.

”Att nå större produktionsvolymer är den svåra biten”

Samtidigt kom beskedet att mjukvaran som ska göra Teslabilarna mer självkörande återigen blir försenad.

Drygt 1 000 bilägare skulle kunna ladda ned mjukvaran under fredagen, men så blev det inte. Enligt Elon Musk behövdes fler buggfixar i sista sekunden.

”Ber om ursäkt för förseningen”, skrev Teslachefen på Twitter.

Den tidiga betaversionen av mjukvaran kan bara testas av personer som uppnått ”perfekt” poängnivå för sin körning. Systemet gör inte bilen helt självkörande utan kräver fortfarande att föraren är aktiv och har uppmärksamheten på vägen. Enligt Elon Musk kan systemet finnas i Europa nästa år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 11 oktober 2021 Kinabilarna som ju är byggda…
  • 11 oktober 2021 Smart med fabriken i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.