Nästa artikel
Misstänkt anlagd brand vid bygget av Teslas Giga Berlin
Nyheter

Misstänkt anlagd brand vid bygget av Teslas Giga Berlin

Publicerad 27 maj 2021 (uppdaterad 27 maj 2021)
Natten till onsdag brann det i några elförsörjningskablar vid Teslas fabriksbygge utanför Berlin. En radikal aktivistgrupp har tagit på sig ansvaret för dådet.

Teslas blivande jättefabrik i Tyskland, kallad Giga Berlin, har av allt att döma blivit utsatt för ett politiskt attentat. Natten mellan den 25 och 26 mars uppstod en brand i några av de högspänningskablar som försörjer byggarbetsplatsen med ström, och som tillfälligt ligger oskyddade ovan jord. Det rapporterar flera tyska medier.

Branden var släckt redan på morgonen, och enligt polisen ska kablarna trots branden fortfarande vara funktionella. Enligt energileverantören Edis har några strömavbrott inte varit nödvändiga.

Dagen efter branden publicerades en text på den politiskt vänsterinriktade hemsidan Indymedia.org, i vilken en radikal aktivistgrupp som kallar sig Vulkangruppe tar på sig ansvaret för dådet.

”Natten den 25 till 26 maj 2021 slog vi ner strömförsörjningen till byggarbetsplatsen för fabriken Tesla Giga i Grünheide nära Berlin genom att sätta eld på sex högspänningskablar som ligger ovan jord”, skriver de.

Gruppen kritiserar fabriksbygget och menar att det pågår utan hänsyn till lokalbefolkningen och vad de kallar för en överhängande vattenbrist i regionen. 

”Tesla är varken gröna, ekologiska eller sociala. Tesla är ett företag som exploaterar världen, förstör naturresurser och använder och skapar koloniala exploateringsförhållanden. Vår eld står emot den gröna bilens lögn”, skriver de vidare.

Teslas vd Elon Musk har tidigare beklagat sig över långdragna tillståndsprocesser i samband med fabriken, och bygget har åtföljts av protester under lång tid. Miljöaktivister och lokala invånare varnar för att det kan påverka tillgången på dricksvatten i området och att det kan skada närliggande naturreservat.

Fabriken väntas starta sin produktion i slutet av 2021. Tesla säger att 500.000 Model Y ska byggas där årligen. Tesla vill också bygga världens största batterifabrik på platsen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.