Nästa artikel
Teslas fabriksbygge pausat efter protester
Nyheter

Teslas fabriksbygge pausat efter protester

Publicerad 20 februari 2020
Miljöaktivister hävdar att Teslas jättefabrik hotar djurlivet och vattenförsörjningen.

Tesla ska bygga en ny jättefabrik strax utanför Berlin. Men tyskarna är inte övertygade om att det är någon bra idé: Teslachefen Elon Musk har stött på oväntat motstånd från miljöaktivister.

Fabriken ska hamna i Grünheide, några mil öster om Berlin. Där ska Tesla få avverka 92 hektar skog men nu har det beslutet stoppats i väntan på att en domstol ska ta ställning till en anmälan från en lokal miljöorganisation.

Aktivisterna som även demonstrerat mot etableringen av fabriken hävdar att den hotar djurlivet och vattenförsörjningen. Men enligt finansministern i Brandenburg kan bygget återupptas så tidigt som nästa vecka.

– Den här fabriken är otroligt viktig, inte bara för att säkerställa bättre klimatskydd. Det är också en av de viktigaste industribyggena i östra Tyskland på väldigt länge, säger Tysklands finansminister Peter Altmaier till tysk radio.

Om fabriken inte blir av kan det få allvarliga konsekvenser för Tysklands ekonomi och anseende när det gäller gröna satsningar, enligt honom.

Teslas plan är att fabriken ska stå klar i juli 2021. Fabriken ska bygga Model 3 och Model Y. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-02-20 15:24
hultarn

De Gröna vill väl helst att vi återgår till häst o vagn. Eller förresten inte, för även hästar har ju miljöpåverkan. Återstår bara kollektivt självmord. Fast, det belastar ju också miljön... jobbigt läge.

#2 • 2020-02-20 16:14
Anderz Anderzzon

Bara så att alla förstår. Skogen är en planterad tallskog som är planerad att avverkas för att användas i träindustrin. Tesla ska återplantera 3 gånger fler träd på ett sätt som ska bilda en riktig blandskog. Djur ska flyttas, till och med myrstackar ska flyttas. 12 000 jobb kommer att skapas, vilket gör att tyskarna är för bygget. Det är fler som är arga på demonstranterna än som är emot bygget av fabriken. Domstolen har redan antytt att beslutet kommer under denna veckan att avverkningen kan fortsätta. Kineserna byggde en fabrik på mindre än ett år. Tyskarna kan inte klara av det, men de vill försöka.

#3 • 2020-02-20 21:40
Anderz Anderzzon

Nu var det klart. Tesla får fortsätta bygga världens bästa elbilsfabrik!

#4 • 2020-02-20 22:01
Grosser

https://www.bz-berlin.de/berlin/umland/gericht-hebt-tesla-baustopp-auf

#5 • 2020-02-20 22:06
N-iklas

Vilka groteska argument, det finns ju obegränsade ytor där det inte växer några trän, att påstå att en fabrik omöjligt kan byggas på dessa ytor är ju vridet.
Onödigt att krångla till det.

#6 • 2020-02-21 13:33
L. Mäkinen

Nu har de fått OK igen. Fram med motorsågarna!

#7 • 2020-02-23 09:20
Reverend Benny

Trist att djur och natur ska behöva flyttas för att blåsa upp en stor fabrik.
Har inget emot Tesla och det finns säkerligen infrastrukturella skäl till att fabriken ligger där den gör.
Men pengar styr och i detta fallet så handlar det nog om, precis som när Amazon eller Facebook ska bygga datorhallar i Sverige, om vilken kommun/region som dragit ner byxorna mest, som sålts billigast land och blivit lovade en del av guldet.

#8 • 2020-02-23 10:10
Henrik M

Benny: Oavsett vart man bygger något nytt så blir det ju med åverkan på djur och natur, det gäller ju alla fabriker oavsett om det ska byggas Teslor eller damunderkläder i den.
Dock ska tilläggas att just denna platsen valdes bland annat för att BMW redan hade planerat en fabrik där och sökt alla tillstånd m.m. för flera år sen men aldrig realiserade sin plan. Så Tesla sparar in en del startsträcka med att bygga på en sire som redan har planlagts för just bilfabrik. Ska bli intressant att se hur fort de kan bygga här, lär väl inte gå med samma fart som de byggde i Kina, men vem vet. Kanske rullar ut Teslor under 2022 iaf ut den.

#9 • 2020-02-23 11:08
Reverend Benny

Jag hade haft lika mkt problem med det om det var damunderkläder som skulle levererats från en fabrik. Det finns ju bättre och sämre ställen att lägga dom på.
Kan inte alla detaljer i detta ärendet men tycker generellt det är trist när man inte tar hänsyn till natur och försöker hitta bra lösningar. Det går att göra men det kostar allt som oftast mer och kräver mer från båda parter.
Ibland kan det t.o.m. bli bättre för naturen om ett bolag får etablera sig i ett visst område om dom är med och finansierar ny infrastruktur vad det gäller allt från vägar till vattenrening osv.

Det viktigaste är ändå att bolag som etablerar sig tar ett stort ansvar, vi behöver inte titta långt tillbaka i historieböckerna för att se hur en del privata aktörer förstört stora landområden och vattendrag för en lång tid framöver. Och då en del gått i KK så behöver dom heller inte stå till svars för de skador som åsamkats.
Vilka är det som får betala, jo det är skattebetalarna och nästa generations skattebetalare.

#a • 2020-02-23 12:21
Henrik M

Benny: I detta fall har Tesla gått ut med att de dels kommer återplantera 3 ggr så mycket träd, dels kommer de att flytta alla djur de kan, de har t.o.m. nån plan för att flytta myrstackarna! Sen så de träden som de nu avverkar planterades just för avverkning.
Så lite nyfiken på vad du tycker de kunde gjort annorlunda?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.