Nästa artikel
Teslas tyska fabrik närmar sig produktionsstart
Nyheter

Teslas tyska fabrik närmar sig produktionsstart

Publicerad 13 augusti 2021 (uppdaterad 13 augusti 2021)
Teslachefen beklagar sig än en gång över tysk byråkrati, men hoppas att Gigafactory Berlin ska vara igång i oktober.

Tesla hoppas på att kunna bygga de första bilarna i sin nya fabrik i Grünheide utanför Berlin i oktober eller strax därefter. Det säger Elon Musk, enligt Automotive News. 

Miljömyndigheterna i delstaten Brandenburg har dock ännu inte gett sitt slutgiltiga godkännande för fabriken, vilket innebär att ytterligare förseningar inte kan uteslutas.

Teslachefen har i veckan varit på besök i Tyskland, där han träffat politiska ledare för att diskutera sin fabrik. På fredagen träffade han den kristdemokratiska politikern Armin Laschet, som kandiderar som efterträdare till rikskansler Angela Merkel i höstens riksdagsval.

– Vi hoppas på att få tillstånd att bygga de första bilarna kanske i oktober om vi har tur, sa Musk i en intervju i samband med mötet.

Han fortsätter också kritisera landets regelverk och föreslår en översyn av regleringar på både lokal och federal nivå för att se om de alls har några fördelar.
– Med fler och fler regler kommer människor snart inte kunna göra något alls, sa Musk.

Han får medhåll av Armin Laschet, som stod bredvid Musk under intervjun.
– Ibland får man intrycket att det är lättare att uppfinna något nytt än att besegra byråkratin i Tyskland, sa han.

Mångmiljardären Elon Musk är en känd kritiker av regler och byråkrati, även hemma i USA. Där har han bland annat motsatt sig att hans fabriksarbetare ska ansluta sig till fackföreningar, och ljudligt kritiserat Kaliforniens restriktioner under coronapandemin.

Tesla planerade tidigare att starta produktionen i Berlinfabriken redan den 1 juli i år, men har tvingats skjuta upp det på grund av vad de kallar byråkratiska hinder. Fabriksbygget har också mött motstånd från lokala miljöaktivister som bland annat varit oroliga för hur grundvattnet i området ska påverkas.

Fabriken i Tyskland, som kallas Gigafactory Berlin, ska producera Model 3- och Model Y-bilar inklusive batteripaket för den Europeiska marknaden. I och med förseningarna har Tesla nu börjat importera bilar till Europa från fabriken i Kina.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 16 augusti 2021 "Han fortsätter också…
  • 13 augusti 2021 Att företagsledare i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.