Bild
Nästa artikel
Telefon vid ratten ska utredas

Telefon vid ratten ska utredas

Nyheter

Regeringen ger VTI uppdraget att utreda mobilsnack vid bilkörning. Förbud i andra länder ska också analyseras.

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, ska sammanställa forskning på området och redovisa en rapport den 31 oktober. Institutet får också i uppdrag att se över effekter på trafiksäkerheten i andra länder som infört förbud mot mobiltelefon bakom ratten.

Regeringen har tidigare hävdat att lagen om vårdslöshet i trafik är tillräcklig eftersom den omfattar samtliga aktiviteter som försämrar förarens beteende. Man har också uttryckt att det är själva samtalet och inte att föraren håller i telefonen som är problemet. Men nu ska frågan alltså utredas på nytt.

Sverige är ett av få europeiska länder som inte förbjudit telefonsamtal utan handsfree vid bilkörning.

– Kommunikationsutrustning kan vara till stor hjälp, exempelvis vid navigation, men kan även innebära att bilföraren släpper koncentrationen på körningen, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Diskutera: Tycker du att mobilprat vid ratten ska förbjudas?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
2011-07-06 16:38

Det är högst märkligt att Sverige är nästan sist i Europa med förbud mot handhållen mobil. Tror till och med Albanien har förbud...

I Storbritannien säger man att det är 4 gånger farligare att prata handhållen mobil än att köra onykter. (något som jag tycker låter galet, alkohol borde vara farligare...men,men..)

Snacket om att det är just samtalet som stör, köper jag inte. Alltför många håller hellre i mobilen än blinkersen, och litar till andras förmåga att tankeläsa...

#2
2011-07-06 16:38

Okynnes-telefoni ska naturligtvis förbjudas liksom sminkning, rakning, kart eller tidningsläsning och inte minst amning i samband med bilkörning.
Utredningar av det här slaget är ett vansinnigt slöseri med skattemedel. Vanligt bondförnuft räcker hur långt som helst och är helt gratis :o)

#3
2011-07-07 19:17

Jag instämmer i de föregåendes skriverier (vilket den flitige läsaren redan vet, eftersom ämnet inte precis är nydebatterat).
Fast, Jes, vem sitter och snaskar på kart? Själv föredrar jag mogna äpplen. Aha, du menar "kart- eller tidningsläsning"! Tänk vad vissa detaljer kan göra mycket, inte minst i text.
Så kallat bondförnuft räcker långt, men å andra sidan så förundrades jag redan i tidiga tonåren över hur många som drog de mest tokiga slutsatser från någon erfarenhet och därmed avslöjade sina totala okunskaper i grundläggande fysik, ergonomi och orsakssammanhang i största allmänhet.

#4
Raymond K
2011-07-08 15:30

Såg en filmsnutt av en lastbilschaufför i amerika som styrde sin lastbil med knäna och satt och åt en tallrik spagetti.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.