Bild
Nästa artikel
Telefoner distraherar unga förare

Telefoner distraherar unga förare

Nyheter

Förarens uppmärksamhet mot vägen störs av allt mer teknik i bilen. Åtta av tio unga uppger att de använder telefon samtidigt som de kör.

En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att mobiltelefoner används flitigt bakom ratten.

Majoriteten av de 3 034 tillfrågade svarade att de använder telefon när de kör. Den siffran är betydligt högre i åldersgruppen 18 till 29 år, där hela 83 procent är aktiva med telefonen.

– Det är mycket oroande att framför allt de unga sitter och tittar på telefonen i så stor utsträckning när de kör bil. Det är ett livsfarligt beteende som bilskolorna behöver arbeta hårt på att förändra, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Även film och spel
Förutom att prata och skriva textmeddelanden använder förarna i allt större utsträckning även telefonen till att bland annat spela spel och titta på film.
 
– Årets stora julklappstrender med läsplattor och smarta telefoner kommer nog inte att hjälpa upp den här statistiken är jag rädd, säger Dan Falconer.

Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Raymond K
2010-12-06 12:31

Telefonerna är väl inte det värsta nu, de flesta nya bilar har ju media-info-displayer för allt som behöver göras i bilen som inställningar, radio, gps. Bilfabrikanterna tycks göra allt för att förflytta bilförarnas intresse från vägen till dessa info displayer, för vem kan görs inställningar i dessa displayer utan att titta på displayen?

#2
j a r l
2010-12-06 13:08

Jag har iPhone i ena handen, iPad i andra, styr gör jag med hakan, går hur bra som helst.

#3
smack
2010-12-06 13:45

jarl: styra moppen med hakan? inte illa, har du tejpat fast gashandtaget, då?

#4
2010-12-06 16:10

smack, jag vet en annan sak som borde tejpas igen hos en del..
Köpte min första "mobil" (s.k. flyttbar..) på 80-talet och upptäckte snabbt att den tog väldigt mycket uppmärksamhet från körandet, i varje fall om man skulle föra ett intelligent affärssamtal i stockholmtrafiken..
Blev en del nära ögat incidenter.
Sen dess har jag undvikit att föra samtal i mobilen.
under körning och tar endast emot samtal, korta...

#5
Steen S
2010-12-06 17:21

Tyvärr så kan vi inte stoppa utvecklingen av alla dessa "gadgets" som man har nuförtiden man kan bara hoppas på att bilföraren har sin uppmärksamhet på rätt ställe dvs på trafiken.Har sett skrämmande videos tagna av tysk polis på bla en man som satt och övade med sin fiol! på motorvägen samt en dam som ammade sitt barn och vinglade över körbanan det finns säkert hur många som helst stollerier tyvärr.

#6
Hans Berglund
2010-12-07 12:46

Förbjud telefon utan handsfri,jag har sett för många med högerhand o telefon skymma sikten till höger vi har ju väjningsplikt till dom som kommer från höger

#7
icscgharre
2010-12-07 13:13

Jag har inget emot ett fullständigt förbud för alla sorters telefoni av bilföraren. Tyvärr är det inte praktiskt möjligt. Det kan ju finnas andra än bilföraren som utnyttjar telefonin. Ambulanser, polis, bilbärgare etc. bör dessutom ha telefonimöjlighet. Men de idioter som sitter med sin lur fastvuxen vid örat borde man kunna få tag i, frågan är bara hur?
Välkomna med förslag....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.