Nästa artikel
Majoritet vill förbjuda sms vid ratten
Nyheter

Majoritet vill förbjuda sms vid ratten

Publicerad 22 mars 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
En majoritet av ledamöterna i riksdagens trafikutskott säger ja till ett sms-förbud för förare, visar en ny undersökning.

9 av 17 ledamöter i trafikutskottet vill förbjuda svenska förare från att skicka textmeddelanden samtidigt som de kör bil. Det uppger ledamöterna i en enkätundersökning som genomförts av bilistorganisationen Motormännen.

– Tidigare har regeringen sagt nej till sms-förbud vid bilkörning, men nu finns stöd för en lagändring, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Utskottet ska under nästa vecka besluta om 14 motioner om förarens användning av mobiltelefon bakom ratten. Motormännen påpekar att regler för hur mobiltelefonen får användas i förarsätet finns i alla andra europeiska länder.

– Många utgår från att det som inte är förbjudet är ofarligt, säger Niklas Stavegård.

Forskning visar att olycksrisken ökar med 23 gånger om man sms:ar samtidigt som man kör. En undersökning från försäkringsbolaget If visar också att en av fyra svenska förare skriver sms när de kör.
 
Diskutera: Vad tycker du om ett sms-förbud för förare?

Så svarade ledamöterna:

Ja till sms-förbud för förare:
Anders Ygeman (S), Pia Nilsson (S), Lars Mejern Larsson (S), Leif Pettersson (S), Gunilla Carlsson (S), Stina Bergström (MP), Annelie Enochson (KD), Tony Wiklander (SD) och Siv Holma (V).

Nej till sms-förbud för förare:
Jan-Evert Rådhström (M),    Eliza Roszkowska Öberg (M), Malin Löfsjögård (M), Désirée Liljevall (S), Lars Tysklind (FP), Anders Åkesson (C) och Edward Riedl (M).

Inget svar:
Sten Bergheden (M)

Källa: Motormännen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-03-22 09:04
Meganmannen

Jag blir bara arg när jag läser att det finns bilister som istället för att ägna sig åt bilkörning, sysslar med annat som exempelvis att skriva SMS.
Det borde vara självklart att man till 100% ägnar sig åt bilkörning, när man är förare i en bil.

#2 • Uppdaterat: 2011-03-22 09:07
amoC

Mycket märkligt. Är det någon som hört en vettig motivering till varför vi inte har ett förbud? Nästan allt är ju förbjudet i det här landet, så varför inte förbjuda nåt som bevisligen är farligt?

#3 • Uppdaterat: 2011-03-22 09:49
LC4ever

Och hur skall man kontrollera detta?
Förbjud användandet av mobiltelefon helt förutom när man använder handsfree.
Man måste få bort telefonen från handen, enda lösningen.

#4 • Uppdaterat: 2011-03-22 17:45
Roger Skagerström

Om det är förbjudet att SMS'a, är det då också förbjudet att byta låt på Spotify på telefon som jag kopplat till bilen? Är det förbjudet att titta på vägbeskrivningen på Google Maps?

Tanken är god men det ger nog inte så mycket. Vad ska de gå på? Att de ser någon titta på en telefonskärm?

#5 • Uppdaterat: 2011-03-22 18:58
Oomkullrunkelig

Självklart ska det vara förbjudet att använda apparater som stör bilkörningen. Det förbudet borde ha införts för minst tio år sedan. Dessutom fattar jag inte varför man skulle vilja SMSa samtidigt som man kör bil.

#6 • Uppdaterat: 2011-03-22 19:08
Onehp

Ännu bättre om det fanns fler trafikpoliser (som del i en nationell satsning) som kan ta åt sidan alla dessa förarna som uppenbart sysslar med annat än bilkörning och/eller som är för lata att sköta sig. Dagligen ser man förare som lyckas göra fel på fel utan att något görs åt det.

Det finns redan lagar för att beivra sånt, men utan poliser ute i trafiken är de värdelösa...

Ett talande exempel att den upplevda prioritering ligger helt fel är när en hel drös bilister lägger sig bakom en polisbil i trafiken för att inte köra för snabbt, och detta med i snitt 0,5s avstånd mellan bilarna - alledeles alldeles för nära. Det är ett talande fenomen att sånt kan ske - fixeringen vid shablon hastigheter, men allt annat ohyfs* i trafiken får fortsätta obehindrat.

*rattfylleri finns lite kontroller, fast för lite ändå kan man tycka

#7 • Uppdaterat: 2011-03-22 19:18
Roger Skagerström

Varför, finns väl 1000 själ varför? Ett scenario som är så sinnesjukt simpelt så det är inte klokt är väl om du är på väg någonstans och bara vill meddela någon nåt? Oerhört många som spenderar hela sin arbetsdag i en bil. Det känns på många sätt orolimligt att behöva leta reda på en rastplats bara för att svara på ett sms.

Det här beror som så mycket annat på situationen. I tätbebyggt område där det kommer ut folk från höger och vänster är det helt klart farligt. På motorvägen - risken att något skulle hända som du inte ser (förutsätter att man försöker hålla ena ögat på vägen iallafall), jämfört med att man ska behöva stanna varje gång är försumbar enligt mig.

Det finns redan en straffpunkt som heter vårdslöshet i trafik. Om jag smsar någon och jag inte orsakar en olycka har inget hänt. Om jag smsar någon och orsakar en trafikolycka skulle jag tro att det är just vårdslöshet i trafik.

Är inte emot själva grundidén med att man inte ska sms i många situationer, men det känns lite som att famla i mörkret. Något som är minst lika farligt är barn i baksätet som själ föräldrarnas uppmärksamhet. En varm kopp kaffe kan också vara livsfarlig. Eller folk som har skräpigt i bilen, skräp som kan fastna bakom pedaler.

Eller varför inte dessa marodörer som sitter och försöker byta frekvens på den dödliga bilradion?

Det finns så otroligt många farliga grejer som man kan göra, att sätta ett straff på bara en av dessa känns inte rimligt.

Bara det att det beror på vilken telefon man har. Min gamla Nokia med knappar kunde jag skriva text i blindo på. Bara kolla till så att det inte stog nåt alldeles konstigt. HTC'n med touch som jag har nu försöker jag mig knappt ens på att sms med när bilen rullar, av ren självbevarelsedrift.

#8 • Uppdaterat: 2011-03-22 20:21
Lars A

Roger Skagerström har egentligen sagt vad som behöver sägas. Instämmer!

#9 • Uppdaterat: 2011-03-22 20:39
mr orange

Håller med Roger S - vårdslöhet i trafiken "täcker" också in SMS:and vid ratten.
...och det täcker också knyppling, repslagning, smide etc etc etc under framförande av fordon. Eller vi kanske behöver lagar som förbjuder dessa aktiviteter också?

#a • Uppdaterat: 2011-03-22 20:48
amoC

Helt sant! Men man kanske bör se över tillämpningen av ansvarslagen, är det någon som vet hur ofta någon blir dömd för vårdslöshet i trafik (som inte vansinneskört, orsakat en olycka eller varit berusad)? Nu skapar väl det inga tidningsrubriker i och för sig, men jag har aldrig hört talas om ett enda fall. Bättre att använda en lag som redan finns än att skapa nya, det är helt rätt!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.