Nästa artikel
Sveriges säkraste baksäte: Bara en modell får toppbetyg
Nyheter

Sveriges säkraste baksäte: Bara en modell får toppbetyg

Publicerad 10 november 2021 (uppdaterad 12 november 2021)
Volvo är enda bilmärket som har all säkerhetsutrustning som standard i baksätet. Flera bilmärken har snålat in.

Observera! Uppgifterna om barnsäkerhet i fyra Kiamodeller och flera Toyotamodeller visade sig vara felaktiga. Eventuellt kan det finnas fler fel i rapporten. Läs mer här.


Volvo S90 och V90 är enda modellerna i försäkringsbolaget Folksams senaste undersökning som har alla säkerhetssystem som standard i baksätet.

Genomgången visar att förbluffande många biltillverkare snålar in på olika säkerhetssystem i baksätet, även i populära familjebilar. Säkerhetsutrustning som exempelvis sidokrockkuddar är ofta tillval.

I studien har Folksam tittat närmare på vilken säkerhetsutrustning som finns i baksätet. Det handlar alltså inte om några krocktester utan att undersöka vilken utrustning som är standard och tillval.

Flera får bottenbetyg

Nya bilar har generellt sett bättre skydd i baksätet vid en kollision än äldre bilar, men det märks fortfarande att skyddet i baksätet ofta är eftersatt jämfört med skyddet i framsätet.

Att Volvo V90 får högsta betyg beror på att den har integrerad bälteskudde som standard. Det finns drygt 120 bilmodeller som har lika många säkerhetssystem som standard utom bälteskudden.


Uppdatering 2021-11-10: Fel uppgifter har rapporterats in till Folksam om Kias och Toyotas modeller, som tidigare utmärkte sig med dålig standardutrustning i baksätet. Uppgifterna har ändrats i Folksams lista.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 10 november 2021 Lite märklig undersökning…
  • 10 november 2021 Förefaller lite som om man…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.