Nästa artikel
Fem av fem får toppbetyg i Euro NCAP
Nyheter

Fem av fem får toppbetyg i Euro NCAP

Publicerad 8 september 2021 (uppdaterad 8 september 2021)
Alla testade bilar får full pott i den senaste rundan av Euro NCAP-tester.

Samtliga av de fem senast testade bilarna får fem av fem stjärnor av Euro NCAP. Det skriver trafiksäkerhetsorganet i ett pressmeddelande.

Det kinesiska märket Nio, en nykomling i Europa som nyligen började säljas i Norge, får framför allt beröm för de aktiva säkerhetssystemen i suvmodellen ES8. 

Volvosyskonet Lynk & Co 01, som delar teknik med Volvo XC40, visar goda resultat överlag men är särskilt bra på att skydda vuxna passagerare och får full pott i sidokrocktestet.

Nya Subaru Outback är den enda bilen i testomgången med en konventionell drivlina. Även den sticker ut för sina goda betyg för den aktiva säkerheten. Likt Nio har den ett system som letar efter tecken på trötthet eller nedsatt uppmärksamhet hos föraren genom att spåra dess ögonrörelser, och skicka ut en varning när det är dags för en paus. Nio och Subaru är bland de första bilarna med den här tekniken, skriver Euro NCAP.

Den andra generationen av Toyotas bränslecellsbil Mirai får även den toppbetyg i testet. Bilen drivs av explosiv vätgas som är lagrad högtryckstankar, men detta har enligt Euro NCAP ingen inverkan på bilens säkerhet.

Audi Q4 e-tron är den andra batteridrivna elbilen i testrundan. Likt de tekniska tvillingarna VW ID.4 och Skoda Enyaq ger den ett bra allsidigt skydd.

Euro NCAP har också testat laddhybridversionen av Ford Kuga, som får samma femstjärniga betyg som övriga modellversioner.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 10 september 2021 Det är såklart inget man…
  • 8 september 2021 Om alla bilar får fem…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.